„Klubrádió
Esti gyors

Holdra szállás zöld módon

12/12/2019 06:00

| Szerző: Klubrádió

Rendkívül ambiciózus klímavédelmi tervet ismertetett az Európai Bizottság elnöke, amelyet olyan jelentőségűnek minősített, mint amikor az ember a Holdra lépett.

2019. december 11. Esti gyors / részlet, Cseh Katalin (19.12.11.)
04:47
00:00
Az Európai Zöld Megállapodás értelmében a kontinensnek 2050-re klímasemlegessé kell válnia. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a világ már jó ideje arra vár, hogyan fogják megelőzni a katasztrófát, megmenteni a bolygót. A megállapodás nagyra törő, még nem tartalmaz részleteket, de lényegében mostanra összeállt. Összesen 50 cselevést ajánl, és azt, hogy a projekt felpörgeti a gazdaságot, munkahelyeket teremt.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint az a fontos, hogy az Európai Bizottság az első globális testület, amely tesz is valamit a vészhelyzet elkerüléséért, a levegő tisztaságáért. Most, amikor a Brexit miatt csökken a bevétel, persze különösen át kell gondolni, hogy miből finanszírozzák a projektet. Itt lehet szó multiadókról, vagy arról, hogy a szennyezők fizessenek.

A képviselő szerint fontos, hogy a tagországok törvényeit összehangolják és az is, hogy a megállapodásban megjelöltek egy átmeneti időszakot, ami alatt a felkészületlenebb országok elérhetik az elvárt szintet. Nem megszorításokkal, hanem új lehetőségek biztosításával. Az átmeneti időszakra mintegy százmilliárd eurós támogatási keretet szánnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.12.11. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor