„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Hogyan töltsük mobilunkat?

23/02/2022 16:04

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Manapság már csaknem egész nap kezünkben a mobil, szinte elképzelhetetlen az életünk nélküle, a biztonság kedvéért szeretjük mindig 100 százalékig tölteni, de van hogy pont az ellenkezője történik, és mert nem figyelünk, teljesen lemerül az okostelefonunk. Tudta, hogy az átgondolatlan használat egyáltalán nem tesz jót a készülékünknek? Tihanyi Tibor, mobiltelefon-szervizes szakember látott el bennünket mobilhasználati tanácsokkal.

2022. február 15. Ötös - Bódy Gergővel / Interjú, Tihanyi Tibor - 2022.02.15.
06:43
00:00

Nem jó teljesen lemeríteni mobiltelefonunkat: az újabb készülékekben használt lítiumion-akkumulátoroknak ugyanis árt, ha teljesen kisütjük őket, ha pedig ez gyakran fordul elő velük, tönkre is mehetnek. A készülékek energiatárolói ilyenkor úgynevezett mélymerült állapotba kerülnek, amelyből nagyon nehéz „visszahozni” őket. Pontosan ezért a nem minden nap használt készülékeket is érdemes legalább havonta egy alkalommal feltölteni, és megfelelően tárolni, feltéve, ha még valamikor újra szeretnénk velük telefonálni.

De azzal sem árt tisztában lennünk, hogy telefonunkat nem szabad minden nap 100 százalékra sem feltölteni, mert attól is csökken az élettartama. Ez azért van, mert ilyenkor nagyon sok hő termelődik, amit az akkumulátorok nem bírnak, a túlmelegedéssel celláik veszítenek az élettartamukból.

Érdemes tehát 40 és 80 százalék közötti töltöttségen tartani készülékünket, mivel ez a legoptimálisabb tartomány az akkumulátor kímélése szempontjából – javasolta Tihanyi Tibor mobiltelefon-szervizes.

 
 Forrás: ReadyElements/Pixabay
 

Normális, ha használat közben melegszik

A hosszabb használatok is erősen megterhelhetik a mobilt, mert miközben a telefonáló negyedórákat, félórákat vagy még többet beszél huzamosan, az alatt nagyon sok minden dolgozik egyszerre a készülékben – az alaplap, a GSM-antenna, a processzor, a háttérben különböző applikációk futnak –, és ez eszi” az akkumulátor kapacitását, valamint jelentős hőtermelődéssel jár. Tehát lehet, hogy nem kellemes, de ma még normális, ha használat közben melegszik a készülék.

A melegedés mértéke attól is függ, milyen operációs rendszert használunk a készüléken, hogy az mennyire optimalizált, és a beszélgetés időtartamára leáll-e.

Ugyancsak fontos tudnunk, hogy a szélsőséges körülmények, tehát, ha nagyobb hidegben vagy melegben tároljuk készülékünket, szintén tönkretehetik az aksit.

Egyelőre hatékonyabb okostelefonos energiatárolók nem állnak rendelkezésre a piacon. Bár zajlanak olyan kísérletek, amelyek célja, hogy a jelenlegi lítiumos típusokat jobban használható, üvegalapú akkumulátorokra lehessen cserélni, a kutatások még nem eléggé előrehaladottak, a jobb technika kifejlesztése várat magára.

A mobil jobban sugároz, mint a laptop

A szakember arról is beszélt, hogy a laptopokhoz képest, amelyek kevesebb antennát használnak, a mobiltelefonok elektromos sugárzása valóban jelentősebb. Az általuk kibocsátott rádióhullámok hatása az emberi szervezetre folyamatosan kutatások tárgya. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, a mobilok sugárzása nem okoz megbetegedést, így rákot sem, ami a legtöbbször felvetődik a felhasználók körében, illetve a sajtóban mint lehetséges veszély. Arról azonban egyértelmű kimutatások vannak, hogy a telefonok sugárzásának mértéke típusonként változó, igaz, és bár a készülékek döntő többsége esetében ez nem haladja meg a megengedett mértéket, gyakori tanács, hogy ha nem muszáj, ne tartsuk közvetlen közelünkben a készülékünket, például alváskor a fejünk mellett.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel/Interjú Tihanyi Tiborral
2022. február 15., kedd 10:05