„Klubrádió

Hogyan ne menjünk egymás agyára az ünnepek alatt?

24/12/2020 07:46

| Szerző: Klubrádió

Karácsonykor a készülődés gyakran okoz feszültséget és ez elronthatja az ünnepi hangulatot. Tanácsunk: csak nyugodtan, a szeretet ünnepe szóljon tényleg a szeretetről. Megéri.

Ugye ismerős az a helyzet, amikor december 24-én délután rájövünk, hogy nem csillog-villog a lakás, sehol még az ünnepi vacsora, a karácsonyfa még nem áll a helyén feldíszítve? Ilyenkor könnyen elpattan a húr, jön a kiabálás, vádaskodás – és ezzel végképp tönkre tudjuk tenni az ünnepi hangulatot.

Valahogy úgy, mint a Ramones zenekar Merry Christmas című klipjében!

A karácsonyfa felállítása különösen problémás tud lenni. Már a beszerzés sem egyszerű, az utolsó napokban a maradék kínálatból válogatni, méretben is stimmelnie kellene, ne legyen ferde sem, és a szimmetria sem egy utolsó szempont.

A karácsonyfatalpba faragás pedig minden család rémálma tud lenni. Eleve már a talp megkeresése tavalyról is gyakran gondot okoz. Hú, és kiégtek az izzók, eltört néhány dísz, amit pótolni kellene, mikor lesz idő egyáltalán a díszítéshez, és kinek is a dolga ez? Mindez tovább tudja növelni a feszültségeket.

Fokozhatja a stresszt az is, hogy várjuk a rokonokat, családtagokat - akiket ugye nem válogathatunk meg úgy, mint a barátokat. Sokszor kerülnek elő régi feszültségek, elindul a vita valami apróságon, és ha ehhez még némi alkohol is járul, könnyen rosszra fordulhat az ünnep.

És persze nem segíti a nyugalmunkat az sem, ha az ajándék beszerzése is macerás volt a zsúfolt áruházakban, főleg ha az utolsó pillanatra maradt.

Többször kimutatták már, hogy a válások száma januárban megugrik, és a karácsonyi veszekedéseknek hála a válóperes ügyvédek el vannak halmozva munkával az ünnepeket követően. És sajnos nemcsak a veszekedés gyakoribb ilyenkor, de a tettlegességig fajuló viták is.

Két olyan tényező is van, ami sokat javíthat azon, hogy jobban érezzük magunkat: Egyrészt engedjünk a túlzott, tökéletességre törekvő elvárásainkból! Tökéletes karácsony csak a filmekben/mesékben létezik. A másik, legalább ennyire fontos szempont, hogy ki-ki vegye ki a részét a feladatokból, és ne csak egy emberre (jellemzően a nőre) háruljon a munka. Ez persze nemcsak az ünnepekre igaz.