„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Hogyan gazdagodtak meg Orbánék és Felcsút?

16/12/2021 06:00

| Szerző: Klubrádió

20 esztendőnk hatalom címmel indítunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

2013. június 27-én a Reggeli személy című műsorban mesélt oknyomozó kutatásairól Ferenczi Krisztina újságíró Pikó Andrásnak az Orbán-család vagyonosodásáról. Mai szemmel talán már semmi meglepő nincsen benne, de 2013-ban még sok kérdés nem látszott olyan tisztán, mint 2021 végén.

2021. december 17. 20 esztendőnk hatalom (2013.06.27. Ferenczi Krisztina a Reggeli személyben)
46:21
00:00

Szarok rá, hogy más mit mond – fakadt ki Mészáros Lőrinc, aki Orbán Viktor miniszterelnök legszűkebb köréhez tartozik, mindenesetre a legismertebb strómanja. Felcsút egykori polgármesterével Ferenczi Krisztina készített interjút, amelyben a rendkívül buta, primitív ember többször is kimondta, hogy nagyjából mindenkire szarik, nyilvánvalóan azért lehetett ilyen „bátor”, mert maga mögött tudhatja Orbánt. Az interjúért azért jól leszúrhatták, mert később már nem állt szóba – legalábbis hosszabban – újságírókkal.

A gázszerelő példája is jelzi, hogy a miniszterelnök nem okos, felkészült emberekkel veszi körül magát, hanem olyanokkal, akik bármit megtesznek. A kisgömböc-szisztéma működése a 10-es évek elején még nem látszott világosan. Egy példa: a felcsúti stadion alapítványi kézbe kerül, de azt még nem lehet felmérni, hogy miként kerül majd az Orbán-család birtokába. Pedig oda fog, olyan nincs, hogy a Stadler-stadion sorsára jusson, vagyis tönkremenjen, ha már nem Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.  Minden hasonló eset egy irányba mutat: cél az Orbán-család meggazdagodása a közhatalom felhasználásával.

Névjegy
Ferenczi Krisztina 1950-ben született, színésznőnek készült, elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, játszott több színházban is. Aztán diplomát szerzett az ELTE magyar szakán, a színészi pályát véglegesen elhagyta. Beiratkozott a Magyar Hírlap újságíró iskolájába, tagja lett a Nyilvánosság klubnak, Soros-ösztöndíjat kapott, hogy könyvet írhasson az 1996-os médiatörvény tervezetéhez. A szakma legnehezebb részébe vágott bele, az oknyomozó újságírásba a Blikknél, a Magyar Hírlapnál, Népszavánál, Népszabadságnál. Különösen izgatta az Orbán-család gazdagodása. Cikksorozatot írt a bányákról, 2006-ban jelent meg Szüret című könyve, amelyben az Orbán-vagyonokról írt, 2014-ben jött ki a folytatás, a Narancsbőr. 2015. júliusában hunyt el, hosszú, súlyos betegség után.

 

A Puskás Akadémia felcsúti stadionja, a Pancho Aréna
 
Puskás Stadion Felcsúton
Fotó: Döme László/MTI
 

Más országokban ezért nagyon meg kellene fizetnie a vezérnek, mi itt benyelünk mindent. Mert nem az a baj, hogy gyarapszik a család, csak tudjuk meg, hogy miből. És itt ez nincs meg. A még nagyobb baj pedig az, hogy előtérbe kerül Orbánék érdeke, sőt kizárólagossá válik, az ország érdeke pedig nem számít már – mondja Ferenczi Krisztina. A magyar vezér szeme előtt Silvio Berlusconi példája lebeghet, aki példátlan médiabirodalmat épített ki, ezen kívül szoros kapcsolatot a sporttal, ahol javában megy a pénzmosás. A foci és a pénzmosás ölelkezik, Magyarországon is több mint negyven klubnál tartottak házkutatást gyanús pénzügyek miatt. A bálványimádó sereg figyelmét azonban nem lehet ráirányítani arra, hogy jött egy fiatal a politikába egy szál farmerben, és most hol tart, s milyen eszközökkel jutott oda, ahol van. Lerohasztotta az országot, csak azért, hogy megszedje magát, kistafírozza a családját örök időkre. A következő kormány nem lesz könnyű helyzetben ez ügyben sem. A Fidesz a saját érdekei szerint alakította át a törvénykezést, az állam torz működésre kényszerült. Példa erre Felcsút, Orbán faluja (csak tizenévesen került oda), amelybe –főleg a fociakadémiába- ömlik a pénz, az önkormányzat pofátlanul mégis kér és kap tízmilliókat évente az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatására létrehozott  kasszából. Az oknyomozó újságíró nehéz helyzetben van, mert az állam titkolózik. A furcsán értékesített 12 állami gazdaság, amelyeket 2001-ben az akkori Orbán-kabinet  egy dolgozói privatizációba vitt be, azóta pénzügy befektetők kezére került. Az ügyletekről Ferenczi Krisztina 11 év után kapott némi hivatalos információt. Néha azért működik a demokrácia – jegyzi meg. Egy közbeszerzésről kideríteni, hogy mi is zajlott le, szinte lehetetlen. Ugyanis csak a nyertes cégről lehet valamit tudni, arról, hogy milyen alvállalkozókkal dolgozik, nem szól, nem szólhat a fáma, pedig a munkának nem ritkán a 90 százalékát végzik, tehát hozzájuk kerül a pénz is. Nincs mese, az Orbán-rezsimben mindenkinek egy kézből kell ennie. A NER nem válogat, ha egy olyan pici pont van útban, mint egy juhász, azt is eltakarítják onnan, elviszik a földje körüli területeket, nincs hol legeltetni, még a trágyáját is képesek lenyúlni. Nem véletlen, hogy a legtöbb gyanús, sőt mocskos dolog Fejér megyében történik, Orbánék a számukra ismerős terepen kezdték. A katasztrófák kimondottan jól jönnek számukra.

Ferenczi Krisztina
 
 

Ott van Kolontár esete, ahol átszakadt egy vörösiszap tároló gátja, 2010. október 4-én. 10 négyzetkilométert öntött el a veszélyes anyag, 10 ember meghalt, majdnem 400-at kellett kitelepíteni. Összegyűlt egy komolyabb összeg adományokból a károsultak megsegítésére, azóta sem számolt el ezzel senki. És itt jön a NER. Az állam vállalta, hogy házakat épít a bajba jutottaknak, egy cég neki is állt a semmi közepén felhúzni egy lakóparkot, természetesen rózsadombi lakásárakon. Itt sem tudjuk, hogy kik az alvállalkozók, kik vitték el a pénzt, mert a fővállalkozó csupán néhány százaléknyi munkát végzett. Csinos, egyben siralmas részlet, hogy a helyreállítás első részében a legközelebbi kőbányából vittek anyagot a faluba, aztán jött az ukáz, hogy egy távolabbi bányából kell szállítani. Az ok egyértelmű: az fideszes érdekeltségű. Az ócsai lakópark esete hasonló, ide a devizahitelük miatt lehetetlen helyzetbe került emberek költözhettek volna, de a lakópark alkalmatlan a feladat ellátására. Itt is látszik a séma: nem a bajba jutott emberek megsegítése a cél, hanem néhány csókos vállalat kisegítse. Az egész ötlet és eljárás bornírt, ízléstelen, irracionális, és bonyolult. Nem csak a feltárása nehéz, hanem a közzététele is, hiszen a minisztériumok, hivatalok azonnal perelni kezdik azokat a viszonylag kicsi, független médiumokat, amelyek ilyen cikkeket közölnek csak azért, hogy lehetetlenné tegyék a működésüket.

Ferenczi Krisztina 2013-as véleménycikke az egykori Népszabadság oldalán itt olvasható. A 2012-es videóriportot itt nézheti meg, összefoglalója pedig az Átlátszó oldalán olvasható.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2013, 06.27. 09:00
Műsorvezető: Pikó András