„Klubrádió
Reggeli gyors

A felső tízezer nálunk csak ezer

14/03/2019 10:36

| Szerző: Klubrádió

Nem tíz éve kezdődött a vagyonkoncentráció Magyarországon, de most vált nagyon láthatóvá és durvává.

2019. március 14. Reggeli gyors - részlet - 19.03.14. Pitti Zoltán
10:07
00:00

A magyar vagyon 10 százalékát a jövedelemtulajdonosok 1 százaléka birtokolja. Ez annyira nem meglepő, mert az egész világra jellemző a jövedelemkoncentráció. Az inkább „magyaros”, hogy az 1 százalékon belül is jelentősek a különbségek, tehát körülbelül 1000 ember kezében van jelentős vagyon.

Minderről Pitti Zoltán közgazdász, tudományos kutató beszélt a Reggeli gyorsban. A vagyonfelhalmozás a rendszerváltáskor kezdődött, illetve előtte is volt, de nem ilyen mértékben és nem látható módon. A jelenlegi helyzet tehát akkor kezdett kialakulni. Aztán folytatódott az állami megrendelésekkel, a közbeszerzésekkel, és a Fidesz-kormány ideje alatt gyorsult fel jelentősen.

A kormány deklarált célja a nemzeti tőke megerősítése, ami akár jó cél is lehetne. Azt azonban tudni kell, hogy a magyarnak nevezett középvállalatok többsége bizony külföldi tulajdonban van.

A másik hangoztatott cél a középréteg erősítése, a polgárosodás elősegítése. A helyzet azonban az, hogy a középréteg nem vagyonosodik, nem erősödik, a helyzete stagnál. Viszont nyílik az olló a gazdagok és a szegények között. Az egy főre jutó GDP alapján például a nógrádi régió Európában a legszegényebbek közé tartozik.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.