„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Hogy ne legyen nettó kudarc a karácsony

25/12/2020 13:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nem kell egyfolytában együtt lenni, nem szükséges mindenkit éppen most meglátogatni. Vegyük tudomásul, hogy ez az ünnep más, mint a korábbiak.

2020. december 24. Reggeli személy - részlet 20.12.24. Szél Dávid
19:15
00:00

Karácsonykor mindig több a családi konfliktus, mint hétköznapokon. Az idei ünneplés pedig különlegesen nehéz a járvány miatt. Az alkoholfogyasztás többszörösére nő ebben az ünnepi időszakban, ami Magyarországon egyébként is probléma. Itt az alkoholfogyasztás társadalmi elfogadottsága magas, a kulturáltsági foka pedig elég alacsony. Ha a szokásokat nézzük, akkor észre lehet venni, hogy az északi országokra jellemző egyfajta szokás, mondjuk a tömény italokkal, a déliekre inkább a könnyű borok fogyasztása a jellemző, a magyarok egy része pedig mindenivó.

Vissza kell fognunk magunkat, nem csak ez ügyben. Segíthet ha a korábbi szép karácsonyokra gondolunk, illetve arra, hogy milyen lehet majd a következő – tanácsolja Szél Dávid szakpszichológus. Jellemző, hogy sok konfliktus épp a fadíszítéskor jön elő. Nem kell feltétlenül mindent együtt csinálnia az egész családnak, nem kell föltétlenül, folyamatosan együtt lenni. Az sem biztos, hogy óriási vacsorákat kell most rendezni, és az sem, hogy épp most kell meglátogatni minden rokont, minden szomszédot. Normatív krízis – így hívják a pszichológiában azt, ami ilyentájt elő szokott jönni. Az idei karácsony biztos, hogy nettó kudarc a legtöbb ember számára, a tavalyihoz, vagy a korábbiakhoz képest. Ez egy kemény év volt. Megnövekedhet a magányos ivók száma, a családon belüli erőszakos cselekmények is megszaporodhatnak, és ebben az a legveszélyesebb, hogy nem láthatók, rejtve maradhatnak.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sokan félreértik a liberális nevelés fogalmát. Tévesen azt gondolják, hogy ez azt jelenti: tökéletesen egyenlő partner a szülő és a gyermek. Mondjuk, ha az apa megtilt valamit a gyermekének, akkor ő is megtilthat valamit az apjának, anyjának. Szél Dávid hangsúlyozta, hogy a liberális nevelés nem ezt jelenti. Van egy hierarchia, amit már csak azért is észben kell tartani, mert a szülő felel a gyermekéért. Az sem jó, ha az anya, vagy az apa tökéletes akar lenni, de az sem, ha tart a gyermekétől, ezért túlságosan sok szabályt határoz meg.

A megfelelő szülői és gyermeki magatartás megtanulásához fontos lenne, hogy már óvodás korban elkezdődjön az oktatás. Az államnak mostanság nem érdeke, hogy gondolkodó embereket neveljenek az óvodákban, oktatási intézményekben, de az egyes embernek, a családnak igenis az. A gondolkodás érték, és szükséges ahhoz, hogy a konfliktusokat később kezelni lehessen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.12.24. 09:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre