„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Hiába a 13. havi nyugdíj, a nyugdíjolló szakadék lett"

10/02/2022 12:06

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel a bérek növekedése nem szempont a nyugdíjak meghatározásakor, alig emelkednek a nyugdíjak – véli Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke.

2022. február 10. Reggeli gyors - részlet 22.02.10. Juhász László
08:37
00:00

Szerdán kezdték meg a 13. havi nyugdíj kézbesítését, mintegy 2,5 millió jogosult kap pluszjuttatást – írta meg többek közt a Blikk. A 13. havi nyugellátás megegyezik a január hónapra járó nyugdíj összegével, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jogosult idősek februárban januári pénzük dupláját kapják meg.

Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke a Klubrádióban beszélt arról, hogy azok jogosultak a 13. havi nyugdíjra, akik 2021-ben legalább egy napot már nyugdíjban töltöttek. Minden érintett pontosan a január havi nyugdíja összegét kapja meg még egyszer.

Hozzátette, hogy azok azok hozzátartozói, akik tavaly jogosultak voltak a nyugdíjra, de a januári nyugdíj folyósítása előtt elhaláloztak, igényelhetik ezt az összeget. Mindannak dacára, hogy örül ennek a kifizetésnek Juhász, megjegyezte, hogy ezzel sem lesznek sokkal jobb helyzetben a nyugdíjasok, hiszen a nyugdíjemelés ezúttal is mindössze az inflációt követte.

Az férfiak és nők átlag nyugdíjainak eltérését szerinte nem a nyugdíjrendszerben, hanem a munkajogban, a keresetek különbségének eltörlésével lehetne megoldani.

Két év alatt megkétszereződött, 2015 óta pedig csaknem meghétszereződött azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartoznak, azaz havonta több mint 300 ezer forintot kapnak. Mindeközben a nyugdíjmedián nem emelkedett ki tavaly a 120–140 ezres sávból, emiatt folyamatosan nyílik az olló a nettó bérek és a nyugdíjak között – írja a Pénzcentrum.

Ezzel kapcsolatban Juhász úgy fogalmazott: "ez az olló nemcsak nyílik, hanem egyenesen szakadékot képez". Tizenkét éve a bérkiáramlás szempontját leválasztották a nyugdíj megállapításának módszeréről. Tehát nem az aktuális keresetekhez igazítják a nyugdíjakat. A nyugdíjak növekedése független a bérek növekedésétől, és sokkal kisebb mértékű.

Kézbesítik a nyugdíjasoknak a rezsiutalványt
 
NyugdíjFotó: MTI/Mohai Balázs / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Juhász Lászlóval
2022.02.10., csütörtök 7:17
Riporter: Mérő Vera