„Támogassa
Reggeli gyors

Herczeg Mária a munka törvénykönyvének módosításáról: Apránként, lopakodva lopják el a munkavállalói jogainkat

9/12/2022 11:49

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az uniós irányelvekre hivatkozva módosítja a kormány a munka törvénykönyvét, viszont ez sok esetben szembe megy az eu-s elvárásokkal, ezáltal pedig jelentős jogsérelmeket okoz a munkavállalóknak. Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő tagozatának elnöke arról beszélt a Reggeli gyors című műsorban, hogy ezek a módosítások legfeljebb a munkavállalóját kizsákmányoló munkáltatónak kedveznek. 

2022. december 09. Reggeli gyors részlet - 2022.12.09. Herczeg Mária
09:29
00:00

Annak ellenére, hogy a Fidesz magát úgy hirdeti, mint a legnagyobb családbarát kormány, mégis a legkisebb feltételek teljesítésével vették át az eu-s irányelveket a munka törvénykönyvének módosításakor – mondta Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő tagozatának elnöke.

Herczeg szerint a munka törvénykönyve módosításának legbotrányosabb pontja a keresőképtelen emberek kiszolgáltatottsága. Ha egy munkavállaló keresőképtelenné válik (például egy súlyos betegség miatt), akkor egyébként nem mondanak föl, hanem állományban tartják, de a munkáltatónak nem kell rá semmit sem fizetni – fejtette ki a szakszervezeti tag. Hozzátette, ezáltal lehetetlen helyzetbe tud kerülni a munkavállaló. "Aki ezt a pontot kigondolta, és, aki megszavazta a magyar parlamentben, az szégyelje el magát" – mondta Herczeg Mária.

"Ez nem európai elvárás, ez a mi agyrémünk" – folytatta. A szakszervezeti szövetség ehelyett azt szerette volna, hogy ha a törvényalkotók az apaszabadságot, a szülői szabadságot és a munka-magánélet arányát az eu-s irányelveknek megfelelően foglalták volna a munka törvénykönyvébe.

Elkezdődött a sztrájk a győri Audiban
 
Sztrájk -
Győr, 2019. január 24. Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt.
 Fotó: Krizsán Csaba
 

Az eu-s irányelv azt mondja, hogy négy hónap szabadságot kell biztosítani a szülők részére a gyerek 8 éves koráig. A munka törvénykönyve módosításának értelmében Magyarországon most 44 nap szabadságot kap a szülő a gyerek 3 éves koráig – mondta Herczeg. Hozzátette, ez szerinte sérti az anyáknak a jogait, mert ha egy anya gyermekgondozási létben van, és nem dolgozik mellette párhuzamosan, akkor ezt a 44 napot ki sem tudja venni. Hiszen, ha egy édesanya GYES-en vagy GYED-en van, akkor nem tud szabadságon lenni – fejtette ki Herczeg Mária.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő tagozatának elnöke csodálja, hogy emiatt még nem tiltakoznak az utcán a dolgozok tömegei. Szerinte a munkavállalók nagy része elfásult, illetve megszokta, hogy egyre rosszabbá válik a helyzetük. "Még talán mindig nem érezzük, hogy apránként, lopakodva ellopják a munkavállalói jogainkat" – mondta Herczeg. Hozzátette, ehhez a módosításhoz ugyanakkor kellett a magyar parlament 136 igen szavazata, amivel ez a salátatörvény átment.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Interjú Herczeg Máriával
2022. december 09., péntek 08:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert