„Támogassa
A lényeg

Ukrajna több mint 72 órája tartja magát

27/02/2022 09:14

| Szerző: Klubrádió

Kijevben továbbra is az ukránok fennhatósága alatt, de a második legnagyobb ukrán városba, Harkivba bejutottak az oroszok, egyelőre heves ellenállásba ütköznek. Zelenszkij Minszkben nem tárgyal az oroszokkal. Ukrajna már több mint 72 órája ellenáll az orosz inváziónak.

Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszországgal szemben a hágai Nemzetközi Bíróságon. Az ukrán elnök szerint az invázióval megértette Moszkva a nemzetközi jogot.

Izrael helyreállítja teljes körű diplomáciai kapcsolatait Lengyelországgal az Ukrajna orosz megtámadása nyomán kialakult háborús válságban – írja az MTI. A két ország között jelentősen javult a kapcsolat az utóbbi napokban, miután Lengyelország hathatós segítséget nyújtott Izraelnek az izraeli és zsidó civilek evakuálásához Ukrajnából és az országban állomásozó izraeli diplomaták átutazásának megszervezéséhez.

A Magyar Honvédség azt kéri, senki ne osszon meg semmit a magyar csapatok mozgásáról.

Britannia támogatja azokat a briteket, akik készek harcolni Ukrajnában a Zelenszkij ukrán elnök által bejelentett "Nemzetközi légióban" – írja brit külügyi tárca posztjára hivatkozva a BBC.

Nyugalomra intik azokat, akiknek Oroszország központi bankjában számlájuk van. Attól tartanak, hogy az országgal szemben elrendelt szankciók hatására mindenki ki akarja venni a pénzét – írja a BBC.

Görögország is segítséget nyújt Ukrajnának. A BBC közlése szerint "védelmi eszközök" mellett humanitárius támogatást küld az ország.

Ukrajna 72 órája ellenáll. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arról írt Twitteren, hogy szerinte előzetesen ebben nem nagyon hitt senki, Ukrajna mégis már több mint 72 órája ellenáll az orosz agressziónak.

Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrségi honlapon.

Rálőttek két dán újságíróra, mindkettőjüket kórházba szállították. Mindketten golyóálló mellényt viseltek, de megsérültek a támadásban.

"Nemzetközi légiót" hoz létre Ukrajna azoknak a külföldi önkénteseknek, akik szeretnének részt venni az oroszok elleni harcokban – közölte vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán határőrség szerint elképzelhető, hogy nem haltak meg azok a határőrök, akik a Kígyó-szigeten teljesítettek szolgálatot, amikor megérkezett egy orosz hadihajó, és megadásra szólította fel őket.

Az ukrán csapatok megsemmisítettek egy orosz menetoszlopot Harkivban.

Zelenszkij szerint Fehéroroszországban nem lehetnek béketárgyalások. Mert onnan is indulnak az orosz inváziós csapatok. Az ukránok Varsót, Isztambult vagy Bakut ajánlották, vagy bármilyen olyan várost, köztük akár Budapestet, ahonnan nem indítanak rakétatámadást Ukrajna ellen.

A Krím felől érkező orosz erők nagyarányú előrenyomulást hajtottak végre Ukrajna déli részén, az éjszaka támadás érte a Fekete-tengeri partvidéken fekvő Mikolajiv városát.

Putyin az orosz csapatok hősiességét dicsérte. Péntek óta először jelent meg a nyilvánosság előtt Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök vasárnap reggel rövid televíziós beszédet tartott, amelyben az orosz katonák hősiességét dicsérte. Putyin az Ukrajna elleni támadást a Donyec-medencei népköztársaságok támogatására elindított különleges hadműveletnek nevezte.

"Körülbelül 200 orosz katonát fogtunk el, némelyikük 19 éves, egyáltalán nincsenek kiképezve, rosszul felszereltek. A Genfi Egyezménynek megfelelően kezeljük őket, a nemzetközi humanitárius jog szerint" – jelentette be szombaton a CNN tudósítása szerint Ukrajna washingtoni nagykövetségén Borisz Kremenecki tábornok.

"Kijev az ukrán katonai és területvédelmi erők ellenőrzése alatt áll" – közölte a reggeli órákban Mikola Povoroznyik, a kijevi államigazgatási hivatal egyik vezetője, hozzátéve, hogy volt néhány összecsapás az ukrán csapatok és az orosz szabotőrök között.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az európai védelmi kiadások megduplázásért emelt szót az Ouest-France francia regionális lap internetes oldalán szombat este megjelent interjúban, miután meglátása szerint az Ukrajna ellen indított orosz támadás következő célpontja a balti államok, Lengyelország, Finnország vagy az Európai Unió más keleti államai lehetnek.

Oroszország tárgyalna Ukrajnával Belaruszban. Minszk azért fontos helyszín, mert itt írták alá azokat a megállapodásokat, amellyel lezárták a 2014-ben kitört kelet-ukrajnai konfliktust. A diplomatákból és a hadügyminisztérium képviselőiből álló orosz delegáció, Putyin elnök kivételével már meg is érkezett a Belarusz fővárosba. Zelenszkij ukrán elnök más helyszínhez ragaszkodik.

Az oroszok átvették az Ukrajna keleti részén lévő Nova Kahovka irányítását.

Orosz erők betörtek Harkivba, Ukrajna második legnagyobb városába, közölték helyi erők a BBC tudósítása szerint. Az önkormányzati vezető Oleg Szinegubov azt mondta, könnyű katonai járművek „törtek be a városba”. Heves harcok és orosz veszteségek is voltak.

Források: 24.hu, 444, hvg.hu, Telex, BBC, CNN, MTI.

Az éjjel történt:

Heves harcokon vannak túl az ukránok: a kelet-ukrajnai Harkivnál vasárnapra virradóra sikeresen visszaverték az orosz támadókat, de kora reggelre bejutottak a városba az orosz csapatok és folyamatosak a harcok.

Az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok többek között arról döntött, hogy több orosz bankot elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől, és hogy korlátoznák a Kremlhez kötődő vagyonos oroszok hozzáférését az érintett országok pénzügyi rendszereihez.

A déli Herszon megyében az orosz csapatoknak csak nagy erőfeszítés árán sikerült előretörniük, és Luhanszk megyében is súlyos összecsapások zajlottak.

A főváros tartja magát, bár Kijev egyik elővárosában rakétatalálat ért egy olajfinomítót, amely ennek következtében lángra kapott.

Heves harcokon vannak túl az ukránok: a kelet-ukrajnai Harkivnál vasárnapra virradóra sikeresen visszaverték az orosz támadókat, de kora reggelre bejutottak a városba az orosz csapatok és folyamatosak a harcok.

(24.hu)