„Hírek
Hetes Stúdió

Magyarország az Oroszország elleni szankciók kerékkötője?

26/02/2022 13:43

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

A Hetes Stúdió fő témája természetesen Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja volt, de szót ejtettünk a NAV Iványi Gábor egyháza elleni fellépéséről, és a közelgő magyar választásokról is.

2022. február 26. Hetes Stúdió (2022. február 26., szombat 15:00)
53:44
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter

Újabb, már keményebb szankciócsomag Oroszország ellen, de sokan mondják, hogy mindez nem elég. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke szerint az igazán kemény intézkedéseket Németország, Magyarország, és Olaszország akadályozza, például Moszkva leválasztását a SWIFT rendszerről. Az olasz és magyar vétót a szlovák miniszterelnök, aki ott volt az Unió Tanácsában, cáfolta. A francia közszolgálati tv szerint Ausztria, Olaszország és Németország jelentik az akadályt. Deák András György Oroszország szakértő.

Orosz hadművelet
 
Kijev, 2022. február 24. Azonosítatlan tárgy maradványai egy robbanás után Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
 Fotó: MTI/EPA/MIKHAIL PALINCHAK
 

A kormány elítéli az orosz támadást Ukrajna ellen, és segíti a menekülteket, a kormánypárti média azonban, ideértve természetesen az úgynevezett közszolgálatot is, rövid tétovázás után nekilátott mosdatni a putyini politikát, akad híroldal, amely megköszöni az orosz bevonulást, és akad, ahol Ukrajna szétszedését követelik. Az Átlátszó.hu-tól Zubor Zalán a cikk szerzője.

Hétfőn a NAV emberei megszállták a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség épületeit, és dokumentumokat, számítógépeket foglaltak le azzal, hogy Iványi Gábor egyháza 3 milliárd forint kárt okozott az államnak. A lelkész, aki az ellenzék egyik köztársasági elnökjelöltje volt, elmondta: az állam a hárommilliárd négyszeresével tartozik nekik, és a helyszínen folyik, politikai megtorlás. Józsa Márta összeállítása.

 
 Lökdösődés, kisebb dulakodás alakult ki a NAV nyomozói és Iványi Gábor, valamint támogatói között, miután az adóhatóság emberei bűnügyi vizsgálatra hivatkozva nem akarták felengedni a lelkészt az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesület VIII. kerületi, Dankó utcai központjának irodáiba. 2022. február 21., hétfő.
 

A héten megérkezett az EBESZ választási megfigyelő csapatának vezetése. Az elnököt, Jillian Stirk volt kanadai nagykövetet a magyar választásokon korábban felmerült problémákról, és a kormánnyal való kapcsolatról kérdezte Csernyánszky Judit.

2022. február 26. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2022. február 26., szombat 16:05)
53:12
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter

Megbeszéljük a hetet: Horváth Gábor, Korpás Kriszta, Bolgár György.