„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti Miklós: Elfeledkezni a Fideszről, ez a győzelem feltétele

16/07/2020 20:04

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Két közvélemény-kutatás is mutatta a közelmúltban, hogy az ellenzéki választók többsége, közös listát, egy közös jelöltet és egy miniszterelnök-jelöltet szeretne.

2020. július 16. Megbeszéljük - részlet 20.07.16. Haraszti Miklós
17:59
00:00

Az ellenzéki pártok továbbra is egyfajta erősorrendet szeretnének kialakítani, az abban elfoglalt jobb pozícióért küzdenek. Azt gondolják, hogy ezzel előrébb jut a párt is, meg az egész ellenzék is, miközben rombolnak. Így látja Haraszti Miklós egyetemi tanár, emberi jogi aktivista, aki már hónapokkal ezelőtt írt egy vitaindító cikket ide, a Klubrádió honlapjára, amelyben a pártok együttműködését sürgette. Szerinte a választók is látják, hogy ez a helyes út, csak az ellenzéki pártok nem jutottak még el a felismerésig.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
MTI/Soós Lajos
 
 

Az ellenzéki győzelem feltétele –mondja Haraszti Miklós-, hogy el tudjanak végre Feledkezni a Fideszről. Nem reaktív politikát kell folytatni, nem egyenként kell válaszolni a kormánypárt lépéseire. Közös vízióval kellene előállni, például egy választási pártot létrehozni. Az összefogás maga a gyógymód – mondja az SZDSZ egykori politikusa. Ám az ellenzék képtelen kiugrani a ’89-ben beprogramozott demokratikus üzemmódból.

A mostani vitákról, rivalizálásról Haraszti Miklósnak az a véleménye, hogy azokra egy ellenzéki kerekasztal létrehozása lehet helyes válasz. Ahogyan az történt a rendszerváltás előtt. Zárt ajtók mögött kell kialakítani közös álláspontot, közös véleményt, közös javaslatokat és azokkal kell előállni. Külön-külön ne mondjanak véleményt a pártok. Igaz, hogy ez önmegtartóztatással jár, de az összefogás adja a hitelességet a választók szemében.

Mellesleg azért is hasznos, mert a Fidesz bármikor változtathat a választási rendszeren. Ennek káros hatásai ellen is együtt lehet védekezni hatékonyan, külön-külön nem. Az előválasztás is úgy működik, ahogy az Egyesült Államokban csinálják, azaz egy párton belül. Ezért lenne érdemes választási pártban gondolkodni. S még egy fontos szempontra hívta fel a figyelmet Haraszti Miklós. Nevezetesen arra, hogy majd minden szavazatszámláló bizottságba küldeni kell ellenzéki tagokat. Ugyanis a leadott voksokat jól is kell megszámolni, hogy azok valóban hasznosuljanak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt Kép: MTI/Kallos Bea.

Megbeszéljük
2020.07.16. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György