„Klubrádió
Útszélen

Halmazati büntetés

5/06/2021 16:07

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

A járvány óta nem találkozhatnak szeretteikkel a fogvatartottak. Európában Magyarországon kívül egy ország van még, ahol az enyhítések idején sem oldották meg a rabok és a hozzátartozók közötti kapcsolattartást: Belorusszia.

2021. június 03. Útszélen (2021. június 03., csütörtök 15:00)
45:01
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

A műsor vendége volt Krámrer Lili, a Helsinki Bizottság munkatársa, aki arról beszélt, hogy a civilek segítségével próbálják felmérni, milyen állapotok uralkodnak a büntetésvégrehajtási intézetekeben.

Egy asszony, aki több mint egy éve nem láthatja a párját, és csak szóbeli ígéretet kapott arra, hogy a büntetésbe beleszámít a hosszú elszigeteltség ideje is. Megjegyezte, hogy a bensőséges kommunikációra a járvány előtti időszakhoz képest még korlátozottabbá vált. Egy másik nő, aki nemrég került ki a rácsok mögül, arról számolt be többek közt, hogy a járvány miatt két hónappal később helyezték szabadlábra. És kutatók, akiket rendszerszinten akadályoznak abban, hogy felderítsék a börtönökben történt visszásságokat, és segíteni tudjanak nem csak a kint és bent levőknek, hanem a fogvatartóknak is. Miért akadályozza a hatalom az emberséges börtönviszonyok kialakulását?

Dr. Solt Ágnes, az Országos Kriminológiai intézet tudományos főmunkatársa kifejezetten az életfogytiglani büntetésüket töltő bűnözők sorsát, és olyan nem erőszakos bűnözők kapcsolatait vizsgálja a fogvatartás és a reintegráció ideje alatt.

Útszélen
2021.06.03., csütörtök 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Józsa Márta