„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy szerint Orbán fogásza kapott 1,3 milliárdot egy kamu intézményre, és az összeg a zsebébe vándorolt

25/01/2024 21:47

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor fogorvosa felvett egy nagyobb összeget egy kamu intézményre – "fogászati turizmust kutató intézetre" –, majd amikor lejárt a kötelező fenntartási idő, eladta és lett a zsebében 1,3 milliárd forintnyi uniós pénz. A nyomozás nem talált semmi gyanúsat.

2024. január 25. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (24.01.25.)
05:33
00:00

Csupa üveg, csupa fém épület az az úgynevezett fogászati kutatóközpont, amely 1,3 milliárdból épült fel a 444.hu cikke szerint. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a témáról az Esti gyorsban azt mondta, információt kapott egy „meredek történetről”, arról, hogy a miniszterelnök fogorvosa épített Kecskeméten egy nagy irodaházat, amelyre megkapta az említett összeget, és ahol elvileg kutatóközpont létesült, noha „soha senki nem csinált semmit, csak ott áll, és rövidesen el fogják adni”. Tulajdonképpen 1,3 milliárd forint uniós pénz bele is ment ennek a fogorvosnak a zsebébe – fogalmazott.

Nem kellett sokat kutakodni, hogy az ember lássa, ez valószínűleg igaz – tette hozzá. Először meg kellett nézni az EU-s projekt nevét, ami nyilvánosan elérhető, és nem is fogászati kutatóintézetet, hanem fogászati turizmust kutató intézetet létesítettek, vagyis a képviselő szerint „már a névből lehet látni, hogy csalás” a dolog. Amikor odautazott, hogy megnézze az irodaházat, a nagy üvegfalak miatt is látszott, hogy senki nem dolgozik benne, az épület másik szárnyában pedig egy másik cég által alkalmazott recepciós elmondta neki, hogy ott nem is szokott lenni senki.

Vagyis szerinte itt gyakorlatilag az történt, hogy Orbán fogorvosa felvett pénzt egy kamu intézményre, majd amikor lejárt a kötelező fenntartási idő, eladta és lett a zsebében egy nagyobb összeg – ismételte meg. Hadházy Ákos megjegyezte: a miniszterelnök azt mondta, hogy költeni kell a magyar fogászati turizmusra és ezt meg is tették.

Volt feljelentés az ügyben, ezt Csőgör Péter volt főnyomozó tette meg (aki onnan lehet ismerős, hogy a Karmelita előtti tüntetéseknél őrizetbe vették, majd elengedték, és jogellenes fogva tartás miatt feljelentést tett). A kecskeméti intézet ügyében indult nyomozást most lezárták és azt mondták, hogy „nem történt itt semmi baj”. Ennek ellenére néhány fontos részletet tisztáztak a nyomozók, például utánanéztek, hogy volt-e ebbe a cégbe bejelentve alkalmazott – és nem volt, „Orbán fogásza” volt az egyetlen tulajdonos. A független képviselő szerint eddig is egyértelmű volt, hogy ez csalás, hiszen a bent folyó munka látványos hiánya mellett (a berendezéshez nem nyúlt senki, mondta), az interneten sincs nyoma, hogy bármilyen konferenciát tartottak, publikációt jelentettek volna meg.

Ez nagyon sokat elmond arról, hogy mennyire gondolja komolyan a kormány, hogy ezentúl máshogy működik majd a korrupcióellenes harc – összegezte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. január 25., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Szénási Sándor