„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Lett volna pénz oktatásfejlesztésre

7/12/2022 09:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A korábban folyósított, az oktatás fejlesztésére szánt uniós pénzeket olyan cégeknek adta a kormány, amelyeknek aligha van e téren tapasztalatuk, és túlárazva dolgoznak – állítja Hadházy Ákos. A független képviselő a lopás minősített esetének nevezte ezt.

2022. december 07. Reggeli gyors - részlet 22.12.07. Hadházy Ákos
09:44
00:00

„A 2015-ig tartó és a jelenleg még tartó uniós ciklusban is óriási, százmilliárdos összegeket hívott le Magyarország az oktatás fejlesztésére hivatkozva” – mondta a Klubrádiónak Hadházy Ákos. A független képviselőt, legújabb, az uniós források oktatásra szánt részével kapcsolatos írása okán kerestük meg. Hadházy az egyik 11 milliárdos, A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása nevű projekt adatait igyekezett megszerezni, egész pontosan azt, hogy milyen cégek és mekkora összegekből dolgoztak.

A politikus megjegyezte, az Oktatási Hivatal által átadott adatokból az derült ki, hogy olyan cégek kaptak megbízásokat, és olyan célokra, amelyeknek nincs közük az oktatáshoz.

Példaként emelte ki az egyébként babzsák foteleket készítő céget, a Bony Design Kft-t, amely 15 millió forintot kapott 48 "hagyományőrző folklór műsor" megrendezésére, amelyeket 8 nap alatt kellett volna lebonyolítani. Az a38 Kft. pedig arra kapott 37 millió forintot, hogy "Jeles napokat", és az ezekhez kapcsolódó alkotásokat kutasson fel, valamint 9, a témába illő videó elkészítésére.

Ezeket a megrendeléseket, csak nehezen tudja Hadházy az oktatás fejlesztését célzó beruházásoknak tekinteni, és ami még fontosabb, hogy a költségeket tekintve, amelyeket a cikkben tanárok több éves fizetésével hasonlított össze, túlárazottnak tartja. Összességében "a lopás minősített esetének" nevezte ezeket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2022.12.07., szerda 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre