„Köszönjük,
Reggeli gyors

Hadházy: A kormány az EB-t akarja átverni az Integritás Hatósággal

26/09/2022 13:38

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hadházy Ákos szerint azért nem merték az Integritás Hatóság nevében használni a korrupció kifejezést, nehogy a szavazók számára úgy tűnjön, Magyarországon lehet korrupció.

2022. szeptember 26. Reggeli gyors - részlet 22.09.26. Hadházy Ákos
09:29
00:00

"Az Integritás Hatóság és az Európai Ügyészség között csak annyi a különbség, mint a masztrubálás és a szex között. Okozhat némi élvezetet az előbbi is, de eredménye csak az utóbbinak lesz" – írta vasárnapi posztjában Hadházy Ákos.

A független politikus a Klubrádiónak elmondta, szerinte az  elnevezés is árulkodó. A kormány nem merte az elnevezésben használni a korrupcióellenes szót, nehogy a választók azt a következtetést vonják le, hogy Magyarországon van korrupció. Funkciója szerint sok mindent megvizsgálhat, de nyomozást nem indíthat a szervezet. Ha valamiféle szabálytalanságot, törvénytelenséget érzékel, fordulhat az ügyészséghez. Amelynek élén – tette hozzá Hadházy – Polt Péter legfőbb ügyész áll.

Számos vizsgálatot végezhet a szervezet, csak eredménye nem lesz azon esetekben, amelyek a legfelső köröket érintik. A politikus szerint a hatóságnak így is lehetne bizonyos szintű korrupcióellenes eredménye, ha a vizsgálatait nyilvánosságra hozná. Erről viszont szó sincsen.

Elszánt vezető irányításával is lehetne eredményes az Integritás Hatóság, de a törvényjavaslatból az derül ki, hogy teljesíthetetlen elvárások alapján az Állami Számvevőszék választja ki az alkalmasnak talált jelentkezőt, akit aztán felterjeszt Novák Katalin elé. "Aki aztán a fideszes fülönfüggőjével mosolyogva hagyja jóvá a kinevezést" – mondta. Hozzátette, szerinte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy tanárát fogják kijelölni a feladatra.

Ezek alapján Hadházy úgy véli, ezzel csak az Európai Bizottságot akarja átverni a kormány annak reményében, hogy hozzáférhet az uniós forrásokhoz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2022.09.26., hétfő 7:50
Riporter: Szénási Sándor