„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gyurcsányra mutogat a Fidesz

12/06/2019 18:08

| Szerző: Klubrádió

Reménytelen a Magyar Tudományos Akadémia szabadságáért vívott harc, de folytatni kell – mondja Mellár Tamás. Autonóm kutatás nélkül nincs versenyképesség.

2019. június 12. Megbeszéljük - részlet 19.06.12. Mellár Tamás
07:30
00:00

Gyurcsány ötlete volt – ilyen furcsa módon reagált a Fidesz országgyűlési frakciója a DK kritikájára, miszerint a kormány „lenyúlja” a Magyar Tudományos Akadémia intézményrendszerét. A kormánypárt érvelése a következő: a Gyurcsány kormány gazdasági minisztere 2006-ban azt mondta, hogy  "az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni".

Mellár Tamás független képviselő az egész vitára, illetve a törvénytervezet várható elfogadására azt mondta, hogy az MTA-nak nem az innováció segítése a feladata, hanem a tudományos kutatás. Felmérések szerint a kutatóintézeti hálózat igen eredményesen működik. Szó sincs tehát arról, hogy nem hatékony, és a szerkezetét át kellene alakítani, ahogy a Fidesz állítja. Az más kérdés, hogy lehetne rá építeni egy innovációs hálózatot. Annak viszont csak akkor lenne értelme, ha a vállalkozásoknak, cégeknek igényük lenne rá. A mostanában nagyra nőtt cégek azonban nem ilyenek. A Mészáros-, vagy Garancsi-féle vállalkozások nincsenek piaci versenyben, nincsenek innovációra kényszerítve.

Mellár Tamás szerint egyszerűen arról van szó, hogy az európai uniós támogatásoknak egyre nagyobb része kerül közvetlenül intézményekhez, csökken a kormányok elosztó szerepe. Orbánéknak ezért van szükségük az MTA intézeteire.

Hasonlóan durva beavatkozásra, mint a mostani, 1949-ben volt példa. Az autonómia gyors felszámolása vissza fogja vetni az akadémiát, de Magyarországot is. Kutatást végezni ugyanis szabadság, autonómia nélkül nem lehet, pedig annak nagy szerepe van egy ország versenyképességének alakításában. A független képviselő reménytelennek ítéli a harcot, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia szabadságáért vívnak, de nem lát más megoldást, mint a folytatást.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Kovács Attila.

Megbeszéljük
2019.06.12. 16:00
Riporter: Rózsa Péter