„Klubrádió
A lényeg

Gyors kordonbontást ígér a főváros a Városligetben húsvét után

1/04/2021 12:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Felháborodott hangvételű levelet fogalmazott meg Karácsony Gergely főpolgármester és egyik helyettese, Kerpel Fronius Gábor a Városligetben megjelent újabb kordon miatt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek. A kordonon elhelyezett látványterv szerint új vendéglátóhely épülne ott, de ezt a fővárosvezetés a leghatározottaban ellenzi, és akár kordonbontásra is hajlandó húsvétot követően.

2021. április 01. A lényeg-részlet / Interjú, Kerpel-Fronius Gábor - 2021.04.01.
01:11
00:00

Kordonbontásra is kész a Városligetben a főváros vezetése – erre utal a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében Karácsony Gergely főpolgármester és egyik helyettese, Kerpel-Fronius Gábor. Ezúttal a Városligetben tervezett hőlégballon leszállópályával kapcsolatban fejezték ki felháborodásukat.

"A Városligetben a Mimóza-domb néven lehatárolt, a Kós Károly sétány és a Hermina út általi kiszögellésben eddig háborítatlan közparki terület ügyében vagyunk kénytelen nyílt levelet megfogalmazni az ott ma tapasztalt fejlemények miatt. A parkterületet a Városliget Zrt. lekordonozta és megjelent a kordonon egy látványterv, miszerint a területen egy új vendéglátóhely épülne. Ugye ez csak egy szerencsétlen áprilisi tréfa? Másként ugyanis nem tudjuk értelmezni"

– áll a levélben.

Kerpel-Fronius Gábor a Klubrádiónak arról beszélt, hogy a kormány és a főváros közti konfliktus lényege az, hogy miközben a beruházónak az új épületre érvényes építési engedélye van, a főváros Városligeti Építkezési Szabályzatában ez az építkezési hely nem szerepel. A politikus szerint ezzel a fővárosvezetés egyértelműen kifejezte, hogy nem akarja ezt az építkezést.

 
Városliget - A Kós Károly sétány-Hermina út sarka a kép felső részén Forrás: Goggle Map
 

A főpolgármester-helyettes hozzátette azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy a kormány nem hajt végre a olyan fejlesztéseket, amelyeket a fővárosiak nem akarnak. A kérdés innentől kezdve nem jogi, hanem politikai.

Megjegyezte, már nem sokáig várnak, "rövid hetekről van szó" és amennyiben nem kapnak érdemi választ, a kordonokat a főváros saját hatáskörben bontatattja le és a költségeket kiszámlázza majd a Városliget Zrt.-nek.

A teljes levelet Karácsony Gergely főpolgármester is megosztotta Facebook oldalán: