„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Gyermeküléstől a járdáig - Kérdések a közlekedésről

6/06/2019 16:39

| Szerző: Klubrádió

Alapvető szabály, hogy a 150 centiméternél alacsonyabb gyermek csak gyermekülésben szállítható autóval. Ám vannak még más előírások is.

2019. június 05. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2019. június 5., szerda 13:00)
49:33
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

A hallgatók kérdéseire Pető Attila kreszprofesszor  válaszolt, mint minden hónapban egy alkalommal. Néhány témát kiemeltünk.

Gyermekülés

Viszonylag bonyolult a magyar szabályozás (korábban még bonyolult volt), de illeszkedik az európaihoz.  A fő szabály az, hogy 150 centiméteres magasság alatt kötelező a gyermekülés használata minden ülésen.  Bár a szakértő azt javasolja, hogy lehetőleg  hátul utazzon a gyermek. 135 és 150 centiméter közötti magasságú gyermek a hátsó ülésen úgy is autózhat, ha biztonsági övvel megfelelően beköthető, vagyis állítható az öv, vagy az ülés, illetve használunk ülésmagasítót. Van életkori határ is: 3 évesnél fiatalabb gyermeket elől háttal lehet szállítani, persze ebben az esetben ki kell kapcsolni a légzsákot. Mindennek az a legfőbb oka, hogy egy hirtelen fékezésnél, ütközésnél egy felnőtt talán meg tudja tartani magát, de a gyermek nem.

Világítás

Lakott területen kívül tompított fényszóróval, vagy nappali menetfénnyel kell közlekedni. A helyzetjelzőt csak álló autó kivilágítására szabad használni. A legújabb autóknál el sem feledkezhetünk a nappali menetfényről, hiszen az indításkor automatikusan bekapcsol.

Járda

Járdának nem csak az minősül, ami szintben is elválik az úttesttől, tehát magasabb annál. A KRESZ szerint más, jól látható módon is el lehet választani, például egy macskakő csík is megfelelő.

Három sávos út

Érdekes az a helyzet, amikor a középső sávban halad egy teherautó, és a külsőből, belsőből is egyszerre mennek el mellette, majd mindketten a középső sávba szeretnének visszatérni. A hallgató kérdése az volt, kinek van elsőbbsége? Nos, ebben az esetben  a jobbról érkezőnek van elsőbbsége, bár az ilyen manővert nem javasolja a szakértő.

A műsort a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: flickr.com.

Élőben a városból
2019.06.05. 13:00
Műsorvezető: Fábián László