„Köszönjük,
Ember a Földön - Zöldségek Nemes Takách Katával

Gyerekszemmel

25/05/2024 18:00

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A közös főzés is jó terep, a megmaradt hozzávalókból új ételeket készíthetünk, a konyhai hulladékot pedig komposztálhatjuk együtt. A Ember a földön adásában környezetbarát cipőpucolásról beszélgetünk, a DIY rovatban pedig mozgatható bábfigura készült kupakokból.

2024. május 23. Ember a Földön - Zöldségek Nemes Takách Katával (2024. május 23., csütörtök 14:00)
51:03
00:00
Műsorvezetők: Nemes Takách Kata Szerkesztők: Kerekes Borbála

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy valami későbbre is megmarad, minden élőlénynek jut ennivaló és lesz hol aludnia. Ebben mi azzal segíthetünk, hogy csak annyit veszünk el a természettől, amennyit vissza tudunk neki adni. Vagyis nem pazarolunk. Védjük az állatokat és a növényeket, nem dobjuk el a szemetet, és minél kevesebbet ülünk autóba. Valahogy így hangzik a gyerekek nyelvén a fenntarthatóság fogalma. De vajon ők mit gondolnak a fenntarthatóságról?

Erre volt kíváncsi Nemes-Takách Kata, aki gyereknap alkalmából két nagycsoportos óvodással beszélgetett a témáról az Ember a Földönben. Mi szülők is nevelhetjük gyerekeinket a fenntarthatóságra pusztán azzal, hogy bevonjuk őket a hétköznapi teendőkbe. Például együtt megyünk vásárolni. Ilyenkor elmagyarázhatjuk nekik a szezonális és az import zöldségek közötti különbséget, vihetünk textilzacskókat ahelyett, hogy mindent külön nejlon zacskóba csomagolnánk, együtt válogathatjuk meg, hogy mi és milyen mennyiségben kerül a kosarunkba.

 
környezetbarát szatyor. Fotó:
Pinterest
 

A közös főzés is jó terep, a megmaradt hozzávalókból új ételeket készíthetünk, a konyhai hulladékot pedig komposztálhatjuk együtt. Lehet saját konyhakertünk, gondozhatjuk együtt a fűszernövényeket, és megmutathatjuk azt is, hogy a növényekre, a gyümölcsfákra vigyázni kell, ehhez pedig nem feltétlenül kell vegyszer. A katicabogár lárvája például kiváló ellensége lehet a tetveknek, a madarak, sőt a vakondok is hatékony fenntartói egy kert körforgásának, nekünk csak azt kell megtanulnunk és megtanítanunk, hogy kíméletesen és jó időben avatkozzunk bele ebbe a folyamatba, ha épp szükség van rá.

A nagyobb gyerekek sem maradtak ki a gyereknapi adásból, a műsor vendége volt két PET kalóz, Tamás Anita és Bachrati Bendegúz, akik a PET KUPA ifi tagozátanak oszlopos tagjai. Bartus Marcival a környezetbarát cipőpucolásról beszélgetünk, a DIY rovatban pedig mozgatható bábfigura készül kupakokból.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ember a Földön – Zöldségek Nemes Takách Katával
2024. május 16. csütörtök, 14:00
Szerkesztő: Kerekes Bori