„Klubrádió
Esti gyors

Gulyás Márton: kormányzati arrogancia, önkényúri viselkedés az oktatásban

29/11/2019 20:02

| Szerző: Klubrádió

Három napra elfoglalják a Kossuth teret az oktatás leépítése ellen tiltakozó szervezetek - Gulyás Márton aktivista is ott lesz, őt kérdeztük a célokról.

2019. november 29. Esti gyors / részlet, Gulyás Márton (19.11.29.)
04:50
00:00

November 29. és december 1. között, három napra, három sátorral foglalja el újra a Kossuth teret a tavaly a CEU elköltözése ellen hasonló módon tiltakozó aktivista diákcsoport, a Szabad Egyetem – írja a Mérce. Ebből az alkalomból kerestük Gulyás Márton aktivistát.

Elmondta, ő egy beszélgetést moderál majd az utolsó napon, ahol önkormányzati képviselők, oktatási szakértők beszélnek majd arról, hogy mit lehet tenni az oktatási krízis ellen kifejezetten önkormányzati szinten. De azt javasolja, hogy addig is, aki teheti, látogasson ki a Kossuth térre, mert kiállítás, filmvetítés és koncert is lesz.

 
Gulyás Márton (fotó: Klubrádió)
 

Hasznos információkat lehet megtudni arról, hogy pontosan mi a baj az oktatás helyzetével Magyarországon, és jó közösségi program is. A Szabad Egyetem a szervező, és csatlakozott mások mellett az Akadémiai Dolgozók Fóruma, a Független Diákparlament, a Hallgatói Szakszervezet, a Magyar Anyák, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szülői Hang és a Tanítanék mozgalom is.

Az oktatás legnagyobb problémái között említette az alulfinanszírozottságot, az oktatási kormányzat párbeszéd-képtelenségét, sőt, agresszióját, amellyel átnyomja az új intézkedéseket az érintettek megkérdezése nélkül, és az arroganciát, ahogyan kezelik a diákok, a szülők és a pedagógusok helyzetét azok az emberek, akik kifejezetten azért kapják a fizetésüket, hogy ezeknek a területeknek a felelősei legyenek, ehhez képest "önkényúrként" viselkednek. Nem lehet egy aspektusból megfogni, hogy mi a probléma, ezért is tart három napig ez a rendezvény.

Gulyás Márton hangsúlyozta: az a szervezők célja, hogy végre legyen olyan fontos az oktatás, mint a foci – ez közhelynek tűnik, de rendkívül fontos közhely. Ha olyan figyelmet és finanszírozást kapna az oktatás, mint a nagyon alacsony társadalmi támogatottságú látványsportokat, akkor ez az ország össztársadalmi szempontból sokkal előrébb járna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2019. november 29., péntek 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János