„Klubrádió
Reggeli gyors

Gulyás József: Van-e értelme eljátszani, hogy működik a titkosszolgálatok kontrollja?

27/07/2021 11:38

| Szerző: Klubrádió

Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt SZDSZ-es tagja szerint a lehallgatások törvénytelenek voltak, és Magyarországon jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a titkosszolgálatokat nem kontrollálhatják.

Nem jogos a jogtalanság akkor sem, ha törvénybe foglalják, és így jogossá válik, reagált a Reggeli gyors műsorvezetőjének a felvezetőjére Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság volt SZDSZ-es tagja a lehallgatási üggyel kapcsolatban. Gulyás szerint ez különösen igaz akkor, ha az "alapjogokat sértő megfigyelési botrányról beszélünk". 

2021. július 27. Reggeli gyors - részlet 21.07.27. Gulyás József
09:59
00:00

Gulyás szerint abból hogy a törvények lazák és túlságosan nagy mozgásteret biztosítanak a titkos eszközök alkalmazóinak, még nem az következik, hogy a lehallgatás kezdeményezése, ha nem terrorfenyegetettségről vagy bűnüldözésről van szó, megalapozott és törvényes lenne. Szerinte a mostani szabályozás nagyon gyenge és túlontúl nagy felhatalmazást ad a titkosszolgálatoknak, de "ami történt még nem legitim és bűncselekmény, ami ellen fel kell lépni".

Ezt azonban csak akkor lehetne bizonyítani, ha a kormányban meglenne az elszánás, hogy felderítsék és bizonyítsák, "de az elmúlt napok azt bizonyítják, hogy a kormányban, a bűnüldöző szervekben nincs ilyen szándék" - mondta a volt parlamenti képviselő. "A beismerés, az elismerés sincs meg, hogy ilyen szoftvereket beszerzett az ország, míg Franciaországban a legmagasabb szinten indítottak vizsgálatokat. Igaz, ott nem a francia állam volt a beszerző" - tette hozzá.

Gulyás szerint ha egy uniós országban "a szolgálatok beleszaladnak valamibe", például Németországban, a kancellár nem teheti meg, hogy ne indítson belső vizsgálatot. És ha elindítja, akkor fejek hullanak, tette hozzá. "Ez nálunk nem fordulhat elő", mondta Gulyás.

A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy korábban voltak olyan ügyek, amelyekben a titkosszolgálatok rendszerhibája felmerült, és az akkori kormányfő vizsgálatot is indított. Az a jelentés kimutatta, hogy milyen hibákat követtek el például a "cigánygyilkosságok" idején a szolgálatok. Bajnai Gordon vizsgálatot indított, majd a nemzetbiztonsági bizottság tagjai is megismerhették a jelentést, volt nyilvános tájékoztatás, majd egy ténymegállapító vizsgálatot is indítottak - ennek volt az elnöke Gulyás József -, amely konkrét műveleti információkba, lehallgatási dokumentumokba is belenézhetett. Mindezek alapján saját jelentést írhattak, ami sokkal kritikusabb is volt az első jelentésnél, mondta Gulyás, és hozzátette: most is ilyesminek kéne történnie.

Gulyás jelezte, hogy akkor a nemzetbiztonsági bizottságon átmehetett, hogy felálljon egy ilyen bizottság, amiből a nyilvánosság értesülhetett a történtekről. "Kalandos dolog, amikor az obstrukció intézményét nem ellenzék, hanem a kormánypárt alkalmazza".

A titkosszolgálatok kontrollja a nemzetbiztonsági bizottság kezében van. Ezt az eszközt a képviselők a képviselői esküjükkel szembemenve nem hajlandók alkalmazni. Felesküdtek, hogy az alkotmány és törvények szellemében teszik a dolgukat. Ha ettől a lehetőségtől megfosztják a bizottságot, akkor keresztet vethetünk a titkosszolgálatok kontrolljára, mondta Gulyás József.

Most az történik, hogy az ellenzék jó héttel az események kirobbanása után elkezdik vizsgálni, hogy korábban milyen döntéseket hozott a bizottság például kémszoftverek beszerzésével kapcsolatban, "bár ezekre illene emlékezni, hogy voltak-e egyáltalán ilyen beszerzések" - mondta Gulyás. Utána kell annak is nézni szerinte, hogy annak idején milyen alapossággal terjesztették eléjük a beszerzéssel kapcsolatos dokumentumokat, "és ha a bizottság elé terjesztenek anyagot, az nem eltagadható, nem szolgálati titok, ezért az ellenzékiek el is mondhatják a nyilvánosságnak, hogy voltak-e ilyen beszerzések. De Gulyás nem fűzne illúziókat ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági bizottságban, amelynek ülésezését hétfőn a fideszes, kormánypárti képviselők ellehetetlenítették, szeptemberben belső béke lesz, és a kormánypártiak is megszavazzák a vizsgálatot. Gulyás szerint az ellenzéknek mérlegelnie kell, "hogy van-e értelme eljátszani, hogy Magyarországon működik a titkosszolgálatok kontrollja".