„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi György: Sokba kerülhet az embereknek a Mol hulladékkezelési koncessziója

2/08/2022 18:03

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Mol nyerte el 35 évre a hulladékgazdálkodási koncessziót. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Reggeli gyorsban azt mondta: a hulladékgazdálkodás meglehetősen összetett és költséges feladat, és az a hulladékgazdálkodási díj, amit az államnak fizetünk, ennek a költségnek a felét sem fedezi, vagyis ebből a pénzből nem lehet kihozni ezeket a szolgáltatásokat. Tehát komoly adófizetői pénzre lesz szükség. Az is kérdés, mennyire lesz titkosított a szerződés.

2022. augusztus 02. Reggeli gyors 2022.08.02. Gémesi György
08:24
00:00

Eddig piaci körülmények között a cégek versenyeztek a hulladékkezelés által megszerezhető bevételért, de miután államosították a területet, azzal, hogy a Mol nyerte el a koncessziót, az egyetlen szereplő úgy szabja meg a bevételeit, ahogy akarja – közölte a polgármester. Ez azért érdekes, mert a rezsicsökkentés visszavágása után nem lehet kihozni ugyanazt a szolgáltatást a 7-8 évvel ezelőtti árból. Ilyenkor az állam vagy rendszeresen beleteszi inflációarányosan az szükséges költségeket, vagy a szolgáltatás minősége változik a források visszavágása miatt – mondta Gémesi.

A hulladékgazdálkodásba beletartozik a szemét gyűjtése, elhelyezése és megfelelő szintű válogatása is. Továbbá a koncesszornak meg kell szerveznie az amortizáció (telepek, járművek, eszközök felújítása) és a rekultiváció (lerakók korszerű utókezelése) miatti többletkiadások finanszírozását. A hulladékkezelésért befizetett adó ezeknek a költségeknek már a felét sem fedezik – mondta Gémesi.

A koncessziós szerződésben általánosan olyan jellegű bevételek vannak, hogy a győztes cég nemcsak megkapja a befektetett, és a működtetéshez szükséges pénzt, hanem hasznot is termeljen. Mivel a Mol tőzsdei cég, ezért nyereséget is szeretne realizálni. A Mol 35 évre kapta meg a koncessziót, kérdés, mennyire lesz titkos(ított) ez a szerződés, illetve, hogy ki mennyi pénzt tesz bele és honnan. Gödöllő polgármestere szerint az állam az adófizetők pénzéből fogja kiegészíteni a Mol költségeit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György

Reggeli gyors/interjú Gémesi Györggyel
2022. augusztus 2., kedd, 06:45
Riporter: Dési János