„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gelencsér Ferenc: A Momentumnak vissza kell szereznie a lendületét

17/02/2023 18:58

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Momentum még mindig fiatal párt, fiatal vezető politikusokkal, de mégsem látszik fiatalosnak, nem szeretnének-e ezen változtatni – vetette fel a kérdést Bolgár György riporter Gelencsér Ferencnek, a Momentum elnökének. A pártelnök azt nyilatkozta a Megbeszéljük című műsorban, hogy a korábbi lendületük visszaszerzését tekintik az egyik legfontosabb feladatuknak, hiszen készülniük kell a jövőre esedékes önkormányzati és európai parlamenti választásokra.

2023. február 17. Megbeszéljük-részlet (2023.03.17.) Gelencsér Ferenc
17:01
00:00

A kormánypárt folyamatosan szereli azt a repülőt, amin éppen ülnek, de valójában nincs úti céljuk – mondta Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, országgyűlési képviselő. A politikus szembeállította a Fidesz jövőképét saját pártjának víziójával, amiből az derült ki, hogy a Momentum nem ciklusról ciklusra, hanem több évtizedes távlatban tervez politikát. 

A Momentum február 4-én mutatta be a Holnap Magyarországa nevű programját, amelyben olyan sarokpontokat jelöltek meg politikájuknak, mint az emberközpontú gazdaság, az esélyteremtő oktatás, a klímabiztonság és az európai elköteleződés. A riporter, Bolgár György ennek kapcsán arra kérdezett rá, hogy a jól hangzó célok mellett mi az, ami meggyőzi a szavazókat arról, hogy a Momentumra szavazzanak.

Gelencsér szerint ők abban különböznek a többi ellenzéki párttól, hogy a Momentum belátta, a magyar országgyűlés teljességgel kiüresedett. Nem a parlamenti felszólalásoktól fog megremegni a rendszer, nem a parlamenti vezérszónoklatok számítanak, hanem a valódi érdemi munka – mondta. A Momentum több ezer katás tüntetővel együtt végigvonultak Budapesten, a hidakat lezárták, továbbá a nemzeti konzultációs ívekből briketteket készítettek, hogy a rászorulóknak legyen mivel fűteniük – sorolta aktivista tevékenységeiket a pártelnök.

 
 Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a 2022. július 12-i kata-tüntetésen.
 

"Itt az ideje, hogy az ellenzék elkezdje ténylegesen szolgálni a magyar embereket, ha már az állam ezt nem teszi meg. Egészen addig, amíg az ellenzék segít elbábozni a magyar kormánypártoknak azt, hogy ebben az országban demokrácia van, addig nem lesz változás" – nyilatkozta Gelencsér.

Bár a Momentum a "fiatal-párt", mégis a 40 év alattiak körében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a legnépszerűbb – vetette fel a riporter, Bolgár György a Medián friss közvélemény-kutatására hivatkozva, ennek kapcsán pedig megkérdezte, a Momentum nem akar-e változtatni azon, hogy egy fiatalosabb, dinamikusabb képet mutasson magáról. Gelencsér szerint a Kutyapárt egy görbe tükre a magyar politikának, ezért az általa mutatott képért nem a "viccpártot" kell hibáztatni. Hozzátette, a Momentum jelenleg pont az tekinti legfontosabb feladatának, hogy visszaszerezze azt lendületét, ami 2019-ben még megvolt. Azért is tekintik ezt különösen kiemelkedő célnak, mert jövőre lesz két választás – önkormányzati és európai parlamenti –, amire "mindenképpen meg kell ráznia magát" a Momentumnak – zárta az interjút Gelencsér.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Gelencsér Ferenccel
2023. február 17., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György