„Klubrádió
Belső közlés

Gáli József: Kórház és nemi erkölcs

27/06/2021 11:03

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Gáli József Kórház és Nemi erkölcs című írásait hallgathatják meg Kornis Mihály író előadásában.

2021. június 27. Belső közlés (2021.06.27. Gáli József - Kórház)
03:29
00:00
Gáli József a modern magyar önéletrajzi próza egyik ismeretlen, de annál nívósabb mestere volt: jelentősége talán egészen revelatív, hiszen precíz figyelmének és akkurátus érzékenységének köszönhetően szinte a cselekvés szintjére tudta emelni az irodalmat

Belső közlés című irodalmi műsorunkban özvegye, Balla Margit segítségével idéztük meg az alakját, majd Kornis Mihály olvasott föl egy órányi prózát tőle. Itt a honlapon is közzétettük ezek közül már a Farkaskutyák, a Szúnyogok és nemeskócsagok, valamint a Címszavak egy önéletrajzi lexikonból című prózaciklusának részeit is.

A mai naptól két újabb hanganyag válik elérhetővé Gálitól a Klubrádió honlapján is: a Kórház című önéletrajzi tárcában egy hóhérral való találkozását írja le, aki nem sokkal azelőtt kis híján az ő gyilkosa is lehetett volna, hiszen 1956-ban első fokon halálra ítélték a forradalomban való részvételéért. A Nemi erkölcs című rövid szöveg pedig kamaszkori gyámja elvetélt kísérletéről számol be, amellyel a fiút igyekezett bevezetni a szexualitás világába. Az utóbbi írás csattanója azt a jellegzetes álvulgáris nyelvi összekapcsolást hordozza, amely oly jellemző volt rajta kívül két legjobb barátjára, Angyal Istvánra és Eörsi Istvánra is. Gáli Józsefet hetvenhét évvel ezelőtt ezekben a napokban deportálták családjával együtt az auschwitzi koncentrációs táborba, ahonnan csak ő tért haza élőként – 14 éves volt ekkor.

2021. június 27. Belső közlés (2021.06.27. Gáli József - Nemi erkölcs)
01:36
00:00

Ebből az alkalomból is emlékezünk most rá az írásain keresztül. Az Auschwitzban és 1956 után is majdnem meggyilkolt Gáli egészen haláláig a kádári cenzúra árnyékában tudott csak alkotni, így írásában sem nevezi meg ’56 szerepét az életében; ám ellensúlyozásként maró groteszkséggel festi le a Kádár-kor „egyenlőségét”, ahol a hóhérnak és neki is azonos esélye van a gyógyulásra.

Az önéletrajzi tárcák a hangsávok melletti lejátszás gombokra kattintva hallgathatók meg.

Az önéletrajzi tárcák eredeti, írott változata:

Kórház

Gyógyító jellegű intézmény. A benne kifejtett tevékenység általában a betegség leküzdésére és az élet meghosszabbítására irányul. Az orvostudomány fejlődése a kórházak specializálódásához vezetett. Korunk főbb betegségei közül – elmebaj, elidegenedés, rák stb. – téged a szívbaj érint közelebbről. Konkrét és elvont értelemben egyaránt. Ezért a kórház címszó alatt szívkórház értendő. 

Tél van. Sétálsz a kórház parkjában, a fák ágait a rájuk fagyott zúzmara tündéri háló- és huzalrendszerré változtatta az éjjel. Védve vagy. Biztonságban vagy. Meg fogsz gyógyulni. Mást talán szorongással töltene el ez a kép – téged megnyugtat. A címszó lényegét tekintve mindegy, hogy miért, néhány esztendővel sétád előtt kötél általi halálra ítéltek. Aztán felépültél belőle. De most csak mellesleg jut az eszedbe, élvezed a sétát. Délben az ebédlőben, jobban mondva az étteremben ketten-hárman ültök az asztaloknál, és előre kiválasztott ételeket esztek à la carte, észreveszed, hogy az a nagy darab férfi, aki néhány napja érkezett a kórházba, megint magányosan ül az asztalnál. Ez itt már feltűnő. Délután megtudod róla, hogy személyében az állami ítéletvégrehajtót tisztelheted. Az efféle hírek előbb-utóbb kiigazításra szorulnak, estére pontosan tudod, hogy az illető már nem aktív, nyugdíjba vonult, a veje vette át a hivatalát, te nem vele kerültél volna szorosabb összeköttetésbe. Ennek ellenére vacsoránál a pillantásod az asztalára, a kezére téved. Normális, nem túlságosan nagy, szokványos kéz, de az ujjai a betegségére utalnak. Jellegzetes, a szív megbetegedésének egyik válfajára jellemző, úgynevezett dobverőujjak. A körmei színesek. Vajon ez a kéz hasonlít-e az utód kezéhez, melyről tudod, hogy Kossuthot osztogatott a kisidős elítélteknek, akik a konyhai ételmaradékot a disznói számára a kocsijára vitték. Nem vagy rá túlzottan kíváncsi.

A természet, mint ezt többen megállapították: csodálatos. Kompenzál – azaz kiegyenlít. Dekompenzált szívműködéseket dekompenzált szívműködésekkel. Másnap reggel az ágak csipkés huzal- és hálórendszere háborítatlanul szép. Mást talán szorongással töltene el ez a kép – téged megnyugtat. A végső kimeneteltől eltekintve a gyógyulás mindenki részére biztosítottnak látszik.

Nemi erkölcs

Azt állítják, hogy koronként változik. Lehet, hogy ez általában igaz, de vannak konstans elemei, amelyek makacsul tartják magukat. A láger után egy távoli rokonod jóvoltából és anyagi támogatásával egy öreg szabómesterhez kerülsz. Abba a kisvárosba, ahonnét elindultál. A szabómester lelkes galamb- és nyúltenyésztő, a kosztpénzért egészében felelősnek érzi magát érted. Úgy véli, hogy még hormonháztartásod szabályozása is az ő kötelessége. Egy szép napon így szól hozzád: „Veszélyes korban vagy. Át kell esned azon, amin minden fiúnak át kell esnie. Ez természetes. De holdvilág és tripper nélkül. Majd én gondoskodom róla. A holdvilág a tanulás, a tripper az egészség ártalmára van.” Este a szobádban egy jól táplált, meghatározhatatlan életkorú másnembélit találsz. Az előkészített lavór víz és a bontott ágy félreérthetetlen gondoskodást jelez. A lázadás bevált formája olykor a megfutamodás. Másnap reggel a szabómester egyedül találja a másnembélit az ágyban. Az ablak tárva-nyitva, a paplanon egy irkalap, rajta a következő szöveg: „Bassza meg maga!”

Belső közlés
Szerkesztő: Pályi Márk