„Klubrádió
Tűréshatár

Gábor György: A múlt is változik

15/05/2021 16:34

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Azzal nincs gond, ha valaki a saját hitét tekinti igaznak. Az viszont már baj, ha minden más hitet az ördögtől valónak, kiirtandónak tart – mondja a vallásfilozófus.

2021. május 10. Tűréshatár (2021. május 10., hétfő 19:00)
53:17
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs Szerkesztők: Szunyogh Szabolcs


„A történelem tekintete”. Vajon a történelem tekint ránk, vagy mi tekintünk a történelemre? Ezt a kérdést tette fel először Szunyogh Szabolcs műsorvezető a Tűréshatárban Gábor György vallásfilozófusnak, a fent említett című könyv írójának. A válasz első része az volt, hogy a múlt változik. Mégpedig azért, mert a különböző korokban különbözőképpen értelmezik, értékelik az utódok. A közelmúlttal talán egyszerűbb a helyzet, ha még vannak adatközlők, de ők is másképp, és másképp látják utólag például az ’56-os eseményeket, más részletekre emlékeznek. Nem mindig lehet bízni a személyes emlékezetben sem, mert az is változik.

Az emberek hajlamosan hinni olyasmiben, ami később tévhitnek bizonyul. Folyamatos a mítoszgyártás, még most, a 21. században is. Például a Bibliát újraértelmezi szinte minden generáció, pedig annak szavai eléggé egyértelműek.

Gábor György a műsorban beszélt a hit és a tudomány kapcsolatáról is. A hívő ember számára az Isten kinyilatkoztatott szava az igaz, hiszen ő az Örökkévaló. A tudományos megközelítése a történelemnek más, ám ezek megférnek egymás mellett. Egyébiránt a Biblia törvényei maradandóak és modernek – mondja a vallásfilozófus. Akkor van gond, ha a politikai hatalom kezdi felhasználni a vallást, és más értelmet akar adni a szövegnek. Van azért pozitív példa is. A II. világháború előtt az emberi életet tartották a legfontosabb értéknek. Aztán az emberi méltóság vált a legfontosabbá, ami nagy különbség, hiszen a méltóság több a puszta fizikai létnél.

A vallástörténeten túl szó esett a közelmúltról, a mai valóságról is. Magyarországon a ’90-es években nem következett be a nagyon várt és remélt fordulat. „Csiszolni” kezdték a múltat, a mindenkori hatalom elkezdte birtokolni az egykor volt világot. Márpedig az emlékezetét elvesztő társadalom mentálisan sérül, mint ahogy az egyes ember is, ha ilyen helyzetbe kerül. A magyar "mitológia" e folyamat során sérült.

Gábor György felvetette a beszélgetésben, hogy Ferenc pápa, aki a világ globális problémáival is foglalkozik, illetve azokon gyakorta elmélkedik, egy poliéderhez, vagyis egy sokszöghöz hasonlítja a világot, amit ez tart egyensúlyban, egységben. Amikor valahol megsérül, az többnyire háborúkhoz vezet. A mai nap is probléma Európában az iszlámhoz fűződő viszony. Ezzel kapcsolatban kifejtette a vallásfilozófus, hogy azzal nincs semmi gond, ha egy vallásos ember úgy gondolja, csak a saját hite az igaz, más ember hitét nem érti, és így persze nem is tudja elfogadni. Az már viszont baj, ha minden más hitet az ördögtől valónak tart valaki, főleg ha még üldözendőnek, sőt kiirtandónak is gondol. Gábor György – mint tanárember – bízik a szó felvilágosító erejében, azt mondja, ha egy-egy előadásán csak egyetlen hallgató fejében is megragad a gondolat, már megérte.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Tűréshatár
2021.05.10.19:00
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs