„Klubrádió
Tűréshatár

Fűzfából lett milliárdok

25/12/2021 07:00

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Szédületes karriert futott be Richter Gedeon gyógyszergyáros, igazi világbirodalmat teremtett, nagyrészt a fűzfára alapozva. Ez a világszerte ismert Kalmopyrin alapanyaga.

2021. december 20. Tűréshatár (2021. december 20., hétfő 19:00)
53:59
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs Szerkesztők: Szunyogh Szabolcs

Már Hippokratész felhívta a figyelmet a növény jótékony hatására, fűzfavessző rágcsálását javasolta, illetve tea készítését, elsősorban terhes nőknek. Aztán egy jó ideig feledésbe merült, 1899-ben szabadalmaztatták a fűzfából készült aspirint, ami azonban nem lett népszerű, mert rossz volt az íze, nem oldódott fel, csak nehezen. Ezeken a gondokon segített Richter Gedeon, tovább kutatott, és ő alkotta meg a világ egyik legkeresettebb gyógyszerét a kalmopyrint, ami tarolt a piacon. Rengeteget gyártanak belőle úgy, hogy a 30-as évek óta nem kellett változtatni a recepten, úgy jó, ahogy van.

Richter Gedeon egy igazi regényhős, mondja Berényi Anna, aki életrajzi regényt írt a gyógyszergyárosról. Ecséden született 1872-ben, édesanyja már a gyermekágyban meghalt, édesapja egy évre rá. Így a nagyszülei nevelték Gyöngyösön, ami akkoriban a zsidók számára paradicsom volt. Öröksége nem volt túl nagy, de annyira elég volt, hogy később egy kis patikát vehessen magánnak. A nagyszülőknek jól ment, de jött a filoxéra és egész Gyöngyöst tönkretette, miután ott mindenki szőlővel, borral foglalkozott. Richter Gedeon, tanulmányai mellett egy gyógyszertárban kezdett dolgozni, majd egyetemet végzett Kolozsvárt és Budapesten. Patikát akart nyitni, de nem kapta meg a kinézett helyet, ezért külföldre ment. Elsősorban Németország volt érdekes a számára, ugyanis abban az időben kezdett önállóvá válni a gyógyszeripar. Korábban a festékiparral együtt kezelték, tehát valami éppen akkor volt kibontakozóban, amiből tanulni lehetett.

 
Richter Gedeon
 Wikipédia
 

A hyperol az első nagy siker

Richter korábbi fejlesztésű gyógyszere az első világháborúban kapott nagy szerepet, ez a hyperol nevű fertőtlenítő volt. Békeidőben üvegekben szállították a folyadékot, de háborús körülmények között ez nem felelt meg, az üvegek rendre összetörtek a fronton. Richter tablettákat  készített belőle, de az sem volt jó, mert nem mindig volt a katonáknak vizük, így lett végül a hyperolból por, amit rá lehetett hinteni a sebre, és egy ideig megakadályozta annak elfertőződését. A hyperol és a kalmopyrin mágnássá tette Richter Gedeont, aki ennek ellenére maradt olyan ember, amilyen korábban volt. Nem dorbézolt, nem lumpolt. Mondhatni, hogy zseni volt, de rengeteget dolgozott. Az egész világra kiterjedő hálózatot hozott létre, ezek általában gyógyszerügynökségek voltak, volt ilyen még a Fülöp-szigeteken is, de gyárakat is üzemeltetett, például Mexikóban. Nagyon értett az eladáshoz, odafigyelt odafigyelt  még  a csomagolásra is, több marketingese volt, mint ahány vegyésze.

A 20-as, 30-as évekig kedvező volt a gazdasági környezet, de ahogy kezdték meghozni a zsidókat korlátozó  törvényeket, Richter számára is beszűkült  a tér. A Tanácsköztársaság elől Szegedre menekült, itt a Horthy-vezette ellenkormánynak dolgozott.

1942-ben megfosztották a vezérigazgatói posztjától,  be sem tehette a lábát a gyárba. Egy darabig otthonról irányította a termelést, a immár hadiüzemben, de erre majdnem ráment több munkatársa, hiszen már elvették a gyárat.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem menekült el? Erre nem tudjuk a választ. Többször megtehette volna, de maradt. Volt külföldön vagyona, nem a semmibe ugrott volna, de maradt. Bízott az emberekben, s bár nem volt közvetlen kapcsolata a felsőbbséggel, remélte, hogy vele nem fordulhat elő az, ami más zsidó gyárosokkal. Biztathatta az is, hogy például a pápa követet küldött hozzá, hogy megköszönje a rengeteg gyógyszert, amit a Vöröskeresztnek adományozott. Lényeg az, hogy maradt. Egy védett házba költöztek, de 1944-ben eljött a vég. December 30-án az Andrássy út 60-ba terelték őket, fehérneműre vetkőztettek és a jéghidegben, mezítláb elindultak a Duna felé. Már ez a kínok kínja volt. Aztán ott, ahol most a cipős emlékmű áll, a folyóba lőtték őket. Richter Gedeon holtteste nem került elő.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Tűréshatár
2021. december 20. hétfő 19:00
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs