„Köszönjük
Megbeszéljük...

Frank Tibor: Az amerikai Legfelsőbb Bíróság gyakorlatilag licencet adott a mindenkori elnöknek a diktatúrához

4/07/2024 17:52

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Legfelsőbb Bíróság az Egyesült Államokban hozott egy határozatot, amiben kimondta, hogy a mindenkori amerikai elnököt a hivatali idejében hozott döntései miatt nem lehet felelősségre vonni. Ezt ragozta tovább Frank Tibor magyar származású kanadai matematikus, aki szerint Biden most már akár le is lövetheti Trumpot, legálisan.

2024. július 04. Megbeszéljük-részlet (2024.07.04.) Frank Tibor
15:33
00:00

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának friss határozata az összes Trump elleni igazságszolgáltatási eljárást semmisé teszi, függetlenül attól, hogy ő lesz-e a következő elnök vagy sem. Például a volt elnök választási csalás miatt indult eljárása is leáll, mivel a tette az elnöki tevékenység jogkörébe esik, ezért mentességet élvez a Legfelsőbb Bíróság határozata szerint.

Frank Tibor magyar származású kanadai matematikus ennek kapcsán írta a Biden most már akár le is lövetheti Trumpot, legálisan című cikkét. 

A dolog iróniája, hogy mikor "réges-rég az amerikaiak lerázták magukról III. György uralmát, akkor az volt a céljuk, hogy ne legyen abszolút hatalma vagy immunitása senkinek" – fogalmazott Frank, hozzátéve, ezt változtatta meg most a Legfelsőbb Bíróság.  

"Ezt ráadásul akkor tették, amikor egy elnökjelölt - tehát most Trump - igen közel áll az elnökséghez, és ez ráadásul egy olyan jelölt, aki már sokszor és egybehangzóan állandóan kifejezte diktatórikus vágyát, hogy autokráciát szeretne, ráadásul az orosz, kínai, észak-koreai diktátorokat dicséri, meg persze Orbánt. Ahogy vezető jogászok mondják, lényegében ezzel a döntéssel lényegében egy licencet adtak neki a diktatúrához a hivatalos intézkedésein belül" – mondta Frank Tibor.

A műsorba később betelefonált Hanák András jogász is, aki hozzátette a témához, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozta szerint nem ad teljesen szabadkezet a mindenkori elnöknek sem. Egy-egy esetleges elnök által elkövetett bűncselekmény kapcsán ezentúl is sok szempontot kell majd mérlegelni az eljáró bírónak – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Frank Tiborral
2024. július 4., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György