„Klubrádió
Esti gyors

Francois Gilot hamar felmérte, hogy Picassónál egy nő vagy istennő vagy rabszolga lehet

7/06/2023 20:05

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A művészvilág sokáig úgy tekintett  Francoise Gilot-ra, mint az egyetlen nőre, aki elhagyta Picassót. Saját alkotásai révén a '60-as évekre mégis elismert festőnő vált belőle. A szerdán 102 évesen elhunyt Gilot-ról Kovács Krisztina, a festőnő képeit több ízben kiállító Várfok Galéria művészeti vezetője emlékezett meg az Esti gyors című műsorban.

2023. június 07. Esti gyors-részlet (2023.06.07.) Kovács Krisztina
07:53
00:00

A Guardian egy újságírója felvetette, hogy Picassót a Cancel Culture (az eltörlés kultúrája –  a szerk.) alá kéne vonni, hiszen annyira bunkón viselkedett a nőkkel, hogy többen emiatt öngyilkosságot követtek el. Francoise Gilot-nak sem volt könnyű élete Picasso mellett, azonban neki más sors jutott. Gilot 21 évesen ismerte meg a hatalmas névnek számító, befolyásos művészt, az akkor 61 éves Picassót. Nem volt könnyű élete, hiszen hamar felismerte, hogy Picasso számára egy nő vagy istennő vagy rabszolga lehet. Gilot öntudatosságára vall, hogy mikor 10 év együttlét után felismerte, hogy kezd a rabszolga kategóriába kerülni elhagyta a nálánál 40 évvel idősebb festőt – mondta Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője. A művészettörténész hozzátette, hogy Picasso megbosszulta Gilot, hiszen a galériáknak azt mondta, hogy vagy az ő képeit állítják ki, vagy a festőnőét. Gilot előtt folyamatosan zárultak be az ajtók Franciaországban, ezért először Londonba, később az Egyesült Államokba helyzete át a székhelyét.

Gilot korai időszakában erőteljesen érzékelhető volt Picassó hatása, viszont a '60-as években már egy olyan művészt ismerhetett meg a közönség, aki sokkal finomabb, líraibb dolgokat engedett meg magának – magyarázta Kovács. Mikor Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosa elkezdett Gilot-val dolgozni, akkor még tényleg inkább Picasso múzsájaként volt számon tartva – tette hozzá. Kovács szerint csodálatos volt Gilot-val együtt megéni azt, hogy folyamatosan lép ki ebből a skatulyából.

Az utóbbi években a Várfok maradt az egyetlen európai galéria, amelyik személyes kapcsolatot ápolt Gilot-val. Képeit közvetlenül tőle kapta kiállításra a galéria – mondta a Várfok Galéria művészeti vezetője. Legutóbb 2021-ben rendezték meg a nagy, 100 éves jubileumi kiállítást, ami egy világméretű ünnepléssorozatnak volt része. Ennek keretében konferenciákat tartottak New Yorkban, Párizsban, illetve kiállítást is a franciaországi Musée Estrine-ben. Gilot-hoz még életében elért a hír, hogy a Várfok Galéria a magánkézben lévő festményeiből tervez kiállítást rendezni a budapesti Műcsarnokban decemberben, Kovács Krisztina szerint ez a kiállítás méltó emléket fog állítani a művésznőnek.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kovács Krisztinával
2023.06.07., kedd 18:52
Riporter: Szénási Sándor