„Klubrádió
Reggeli gyors

Francis Fukuyama: Oroszország csúfos vereséget fog elszenvedni

14/03/2022 07:04

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Eltaktikázta magát Putyin, amikor arra épített, hogy az Ukrán hadsereg az orosz invázió első jeleire összeomlik – véli Francis Fukuyama amerikai politológus, közgazdász. Szerinte Putyin nem éli túl hadserege vereségét, ha ez bekövetkezik. Emellett súlyos károkat okozott a világ populistáinak, Matteo Salvininek, Jair Bolsonaronak, Éric Zemmournak, Marine Le Pennek, Orbán Viktornak, és természetesen Donald Trumpnak, mert a háborús politika felfedte rendszerük autoriter karakterét.

2022. március 14. Reggeli gyors - részlet 22.03.14. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:39
00:00

A merész, sorsrontó elméleteiről is ismert, és rendkívül népszerű Francis Fukuyama meglehetősen biztató prognózist tett közzé az orosz invázió nyomán átalakuló világunkról – erről a Politico számolt be, illetve írását az American Purpose-ban jelenttette meg a politológus.

Oroszország csúfos vereséget fog szenvedni. Rosszul mérte fel a helyzetet Oroszország, mert azzal számolt, hogy többségben vannak az oroszpártiak Ukrajnában, ami az ukrán hadsereg gyors összeomlásához vezet. S nincs kit segítségül hívnia Oroszországnak, pedig számos helyen megrekedtek a külvárosokban, az ukránok ellenállásával nem tudnak megbirkózni és eközben tartalékaikat élik fel, utánpótlás pedig nincs. Az összeomlás pedig hirtelen és katasztrofális lesz, nem elhúzódó háború során következik be. Nemcsak, hogy utánpótlás nem lesz a hadseregben, de már visszavonulni sem tudnak és morálisan is szétesik a katonaság. Ami a jelen pillanatban még csak az északi térségekre igaz, délen jobban tartják magukat, azonban kérdéses, ha Észak-Ukrajnában vereséget szenvednek az oroszok, akkor délen se nagyon fogják tudni fenntartani pozícióikat (A brit hírszerzés vasárnap késő esti jelentése szerint azonban Ukrajna fekete-tengeri kereskedelmét elvágták az oroszok).

Nincs diplomáciai megoldása a konfliktusnak, mint ahogy ezt a háború megakadályozását célzó hiábavaló erőfeszítések is bebizonyították. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismételten bebizonyította, haszontalan intézmény – véli a politológus. A közgyűlési szavazásnak azonban volt értelme, mert be lehetett azonosítani, hogy kik a rossz oldalon álló szereplők és kik a megingathatóak.

Orosz hadművelet
 
 Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti
 

Fukuyama szerint bölcs döntést hozott a Biden-vezetés akkor, amikor nem engedett a repüléstilalmi övezetre vonatkozó ukrán kéréseknek és nem küldött MIG-gépeket a lengyeleknek sem. A lélektanilag legnehezebb pillanatokban is tartotta magát az amerikai vezetés, mert sokkal célravezetőbb hagyni, hogy az ukránok győzzék le az oroszokat, minthogy Moszkva azzal magyarázkodhasson, hogy a NATO támadta meg. És ezzel egy egészen nyilvánvaló világkatasztrófát is el lehet kerülni. Miközben a MIG -gépek nem sokat adtak volna az ukránok erejéhez, addig a különféle amerikai és NATO-fegyverszállítmányok annál inkább nyomnak a latban. Nem beszélve a NATO hírszerzéséről, ami nagy segítséget jelent Ukrajnának.

Ugyanakkor – ismeri be Fukuyama, mindezért valóban nagy árat fizetnek az ukránok. De nem a MiG-ek és nem is a repüléstilalmi övezet bevezetése dönti el a háborút, az oroszok mészárlását a szárazföldi ütközetek tudják csak megállítani, mert csak itt lehet legyőzi az orosz hadsereget. Putyin pedig nem fogja túlélni hadserege vereségét. Az invázió már magában súlyos károkat okozott a világ populistáinak, Matteo Salvininek, Jair Bolsonaronak, Éric Zemmournak, Marine Le Pennek, Orbán Viktornak, és természetesen Donald Trumpnak. Ez a háborús politika amúgy is felfedte rendszerük autoriter karakterét. S eközben Kínának is feladta a leckét. Hiába fejlesztette High-tech színvonalon Oroszországgal együtt katonai erejét, harci tapasztalatuk messze lemaradt mögötte. Remélhetőleg a várható orosz kudarc eltántorítja attól, hogy Tajvanért harcba induljon. Fukuyama végkövetkeztetése: az oroszok veresége a szabadság újjászületésével ér majd fel. Ami majd megszabadít mindannyiunkat a demokrácia globális hanyatlása miatti félelmektől. 1989 eszméje továbbélehet a bátor ukránoknak köszönhetően.

Csehország a Visegrádi Négyek elé viszi azt a javaslatát, hogy Ukrajnát fogadják be soraikba, az amúgy sem hivatalos uniós formációjukba – ezt a cseh védelmi miniszter jelentette be, ami a News.ru orosz nyelvű portálon illetve a RIA Novosztyi orosz hírügynökség oldalán is megjelent. A miniszter ennek kapcsán úgy fogalmazott, sok közös vonás van az ukránok és köztünk, a V4 tagállamai közt, többek között az Oroszországról szerzett negatív tapasztalatok. Erre annak ismeretében került sor, hogy a múlt heti informális uniós csúcson Versailles-ban Emmanuel Macron elég egyértelművé tette, hogy Ukrajna gyorsított felvétele mindaddig nem aktuális, amíg zajlik a háború. S szerinte a háború kimenetele nem lesz gyors.  Zelenszkij ukrán elnök csalódottságát fejezte ki ennek kapcsán, mert meggyőződése, hogy az európaiak többsége kiáll Ukrajna leendő tagsága mellett.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2022.03.14., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit