„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Fodor Gábor: Nem tartom helyesnek, amit a Fidesz csinál

12/09/2022 18:22

| Szerző: Klubrádió

"A konszenzuális demokrácia 2010-ben megváltozott, mert a jelenlegi Fidesz-kormány a többségi demokrácia modelljére épít: a többség mindent visz, nem kell a kisebbség véleményét meghallgatni. Én ezt nem tartom helyesnek" – mondta a Megbeszéljükben Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója és igazgatója. 

2022. szeptember 12. Megbeszéljük - részlet 2022.09.12. Fodor Gábor
17:18
00:00
Orbán Viktoron már fiatalon is látni lehetett, hogy átlagon felüli politikai tehetség – ezt mondta Fodor Gábor a Blikknek adott interjúban. A Fidesz és az SZDSZ volt politikusa arról is beszélt, hogy milyen állapotban van szerinte ma az ellenzék, és hogy miért nem tudnak sikeresek lenni.

"Orbán Viktor átlagon felüli politikai tehetség" – mondta Fodor Gábor az interjúban, de a Megbeszéljükben azért hozzátette, hogy Gyurcsány Ferencet is megdícsérte"Én a véleményemet soha nem rejtettem véka alá, de senkit nem szeretek megsérteni. Igyekszem civilizáltan viszonyulni a politikai ellenfeleimhez, partnereimhez, de a véleményem mindig világos volt, amiből elég sok vita is volt az elmúlt évtizedekben, amíg a politikában voltam" – mondta a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója és igazgatója.

Fodor elmondta, hogy az interjúban azért nem a politikára, illetve a miniszterelnök negatív döntéseire helyezte a hangsúlyt, mert elsősorban az Orbán Viktorhoz fűződő személyes viszonyáról volt szó, ami azért bonyolult, mert annak idején jó barátok voltak, egy kollégiumi szobában laktak, és együtt alapították a Fideszt

Forrás: Facebook
 

"Ha a kérdés az, hogy milyen a személyes viszonyom Orbán Viktorhoz, akkor arról fogok beszélni. Ha pedig az, hogy mi volt a baj 2010 után a Fidesz-kormányzással, akkor elmondom, hogy a konszenzuális demokrácia 2010-ben megváltozott, mert a jelenlegi Fidesz-kormány a többségi demokrácia modelljére épít, a többség mindent visz, nem kell a kisebbség véleményét meghallgatni. Én ezt – ahogy számtalanszor el is mondtam, – nem tartom helyesnek. Mi nem ezt építettük, nem ezt csináltuk meg  a rendszerváltás idején. 1990 és 2010 között nem így működött az ország. Hozzám nem áll közel ez a modell, és nem is tartom helyesnek, amit a Fidesz csinál" – mondta Fodor.

"Én a Fideszt mindig is kritizáltam minden alkalommal a túl közeli orosz barátságért, ez nincs rendjén, ez szerintem komoly hiba" – zárta a beszélgetést a Megbeszéljükben Fodor Gábor, a Fidesz, majd az SZDSZ egykori politikusa.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022.09.12., hétfő 17:15
Riporter: Bolgár György