„Klubrádió
Reggeli gyors

Fleck Zoltán: A bűnszervezet politikai okokból manipulálja az utolsó védőbástyáját

15/10/2021 12:40

| Szerző: Klubrádió

Varga Judit igazságügyminiszter új törvénytervezetet nyújtott be a kormány megbízásából, mely szerint a legfőbb ügyész megválasztásához, illetve a leváltásához a jövőben - a jelenlegi feles többség helyett - az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata kellene. Bebetonoznák Polt Péter pozícióját? A Reggeli gyors vendége Fleck Zoltán jogszociológus, az Eötvös Károly Intézet igazgatója volt.

2021. október 15. Reggeli gyors / részlet, Fleck Zoltán (21.10.15.)
06:50
00:00

Az ellenzéki jogászok azt mondják, hogy nehéz ugyan, de mégis át kellene alakítani a közjogi berendezkedést, tehát a kormányzat hozzányúl egy olyan elemhez, ami csak azt bizonyítja, hogy – Gulyás Gergely állításával szemben – nem a volt köztársaság magyarországi közjogi berendezkedésének pontosításáról van szó, hanem a kormány hatalmának bebiztosításáról a választásoktól függetlenül – mondja Fleck Zoltán.

Fleck ZoltánFotó: colorlab
 

A szociológus szerint ennek a bebetonozásnak az az abszurd következménye, hogy még abban az esetben is, ha a legfőbb ügyész nem tudja ellátni a feladatát, akkor is csak kétharmaddal lehet lemondatni, tehát egy abszurd helyzet áll elő – nem lesz legfőbb ügyész.

Az nagyon látszik ebből a salátatörvényből és a legfőbb ügyész pozíciójának újraszabályozásából is, hogy nagyon is szükség van az átalakításra, mert politikai okokból manipulálja a bűnszervezet az utolsó védőbástyáját – véli a jogtudós. Szerinte ha most elmondanánk, hogy – kormányváltás esetén – milyen eszközökkel lehetne megtenni ezeket a közjogi kerülőutakat, akkor a Fidesz akár egy alkotmánymódosítással már holnap megszüntetné ezeket a kiskapukat is.

Olyan erős hatalma van a legfőbb ügyésznek, ami az egész büntetőgyakorlatot befolyásolja. Polt Péter tevékenységével éppen az a probléma, hogy a kormányzathoz köthető korrupciós ügyek nagyon ritkán vagy egyáltalán nem kerülhetnek a bíróság látókörébe sem – állítja a Reggeli gyors vendége.

Az ellenzék politikai következtetése az, hogy a közjogi berendezkedést, beleértve az alaptörvény jelentős szakaszait nem tekintheti legális kiindulópontnak, sem a körülmények, ahogy hozták, sem a tartalma nem felel meg annak – mondja Fleck Zoltán jogszociológus, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója.

Az Országgyűlés alakuló üléseMTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

(Címlapi kép: MTI/Kovács Attila)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Fleck Zoltánnal
2021.10.15., péntek 8:16
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert