„Klubrádió
Reggeli gyors

Felnőttek börtönében van a késelő diák

11/12/2019 05:52

| Szerző: Klubrádió

A nap 24 órájában figyelik, a felnőttektől elkülönítve őrzik a középiskolás fiút. A hírek szerint nyugodtan viselkedik, együttműködő, pszichológus foglalkozik vele.

2019. december 10. Esti gyors / részlet, Németh Zsolt kriminológus (19.12.10.)
05:26
00:00

Célszerű lett volna javítóintézetbe vinni azt a győri fiút, aki –feltehetően egy rossz jegy miatt- megkéselte a fizikatanárát. A nyomozási bíró 30 napra rendelte el a letartóztatását és célszerűnek gondolta a városban tartani, mert esetleg vissza kell vinni a helyszínre, vagy egyéb nyomozati cselekményeket kell még végrehajtani, a szülei is könnyebben látogathatják, mint például Budapesten.

Győrben azonban nincs megfelelő intézmény, ezért maradt a börtön, amelyben felnőtteket őriznek. A diákot természetesen elkülönítették. Nem találkozhat felnőttekkel, de intézetben sem találkozhatna már elítélt fiatalokkal, hiszen ő még csak gyanúsított. A hírek szerint nyugodt, együttműködő, egyszemélyes cellájában folyamatosan figyelik.

Németh Zsolt kriminológus elmondta, hogy ilyen esetben már a tett súlya is nyomasztja a fiatalt, a bezártság is nagy terhet ró rá. Emiatt nem szabad egyedül hagyni, nem szabad a szó szoros értelmében bezárni, engedni kell, hogy valamit csinálhasson, illetve történjék vele valami, egyszóval vigyázni kell rá. Nem csak ebben a szakaszban, hanem a későbbiekben is, hisz a cél az, hogy amikor kikerül, képes legyen normális életet élni.

Németh Zsolt szerint a hazai börtönviszonyok azért a minimális követelményeknek megfelelnek. A fiatalokkal kapcsolatos rendőri eljárásokon még biztosan kell javítani, megfelelő képzettségű szakemberekre van szükség, és ettől még messze vagyunk, de pedagógia vénájú rendőrök azért vannak. Budapesten létezik egy intézmény, amelyben letartóztatott fiatalok vannak, az ottani tapasztalatok bizonyítják, hogy a megfelelő bánásmód látványos eredményeket hoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Esti gyors
2019.12.10. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván