„Támogassa
Reggeli gyors

Felbontják a gázalkut az ukránok az oroszokkal, de azért jöjjön az orosz gáz

29/01/2024 13:30

| Szerző: Klubrádió

Egy nagy volumenű gázalku formálódik az Európai Unió és Oroszország között, amihez Ukrajna kész asszisztálni. Ukrajna ugyanis a héten is leszögezte: nem hajlandó újabb gáztranzit szerződést kötni az oroszokkal a háború miatt, mondta el Holoda Attila energetikai szakértő, egykori energetikai államtitkár a Reggeli gyorsban.


2024. január 29. Reggeli gyors - részlet 24.01.29. Holoda Attila
06:42
00:00
"Az ukránok bejelentették, hogy 2024. december 31. után már nem újítják meg azt a tranzitálási szerződést, de azért mégiscsak jöjjön gáz Oroszországból, és mind az osztrákok, mind a szlovákok nem igazán találnak másik forrást - mondta el az előzményeket a szakértő. - Ebből következően egy ilyen fából vaskarika megoldás született, hogy az EU konzorcium az nem az ukrán-szlovák és nem az ukrán-magyar határon venné át a földgázt, hanem már az ukrán-orosz határon, és onnantól kezdve az ukránoknak nincs az a szépségproblémája, hogy akkor most ők az oroszokkal szerződnek, mert akkor nem az oroszokkal, nem a Gazprommal szerződnének" - mondta a szakértő.

A konzorcium adná át a gázt az európai szereplőknek. "Nyilván az Unió beáll emögé. Egyébként is az Uniónak magas szintű kapcsolatai voltak már korábban is a Gazprommal" - tette hozzá Holoda. "Már több európai uniós tagállamról van szó, hiszen gondoljunk bele például az azeri villamosvezeték kapcsán, ahol két uniós tagállam érintett Románia és Magyarország, ott is azt mondta az Unió, hogy akkor ő beáll emögé. Így emögé is be fog állni" - mondta. Emlékeztetett, hogy a vezetékes földgázra továbbra sincs európai uniós szankció bevezetve, ez csak lebegtetve volt. 

A többi uniós tagország is kihasználhatná ezt a lehetőséget, hogy orosz földgázhoz juthasson. "Korábban elég nagy import volt Olaszország is, illetve Franciaország is, és szerintem ők örülnek annak, hogyha vannak pótlólagos forrásaik- tette hozzá Holoda -, már csak gondoljunk bele abba, hogy éppen a múlt héten látott napvilágot, hogy Biden elnök korlátozni akarja azt az ellenségszállítmány mennyiséget, ami az Egyesült Államokból Európába érkezik. Mégha nem is vásárolnak tőlük, de megvan a lehetőség arra, hogy vásároljanak, akkor az lehetőséget biztosít arra, hogy az árakat a szolidabb, a mostani elért szinten tudják tartani."

Az orosz vezetékes gázszállítások az ukrajnai tranziton át évi 12-15 milliárd köbmétert tesznek ki, mivel sok hónapja napi szinten jellemzően 40-45 millió köbmétert küld az orosz Gazprom Ukrajna felé tranzitgázként. "Ez most már viszonylag tartósan nem változik az elmúlt egy évben, tehát úgy látszik, ha ezt a szintet fenntartják, ez az oroszoknak jó, mondta a szakértő. - Ugyanakkor nyilván az oroszokat is szorítja ez a dolog, hiszen az is napvilágot látott, hogy az orosz-kínai tervezett nagy gázvezeték, a Szibéria Ereje 2 építése csúszik, azt 2024-re tervezték, de Kína nem nagyon adja meg magát ebben a kérdésben az oroszoknak. Ebből következően az oroszoknak is létfontosságú, hogy megmaradjon ez az európai szállítás. Az európai fogyasztók számára meg azért fontos, hogy minél több forrásból és minél több területről érkezik, mert az az árakat sokkal inkább kordában tudja tartani."

Reggeli gyors/interjú Holoda Attilával
2024.01.29., hétfő 7:43
Riporter: Szénási Sándor