„Klubrádió
Filmklubrádió

Fehér tenyér a Filmklubrádióban

9/09/2023 17:10

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Szeptember 12-vel elindul a Filmklubrádió új évada. Kéthetente vetítéssel egybekötött beszélgetéssel várjuk Önöket a Benczúr utcában. Az első alkalommal a Fehér tenyér c. filmet vetítjük, Rózsa Péter vendége pedig a rendező, Hajdu Szabolcs lesz.

Fehér tenyér

A film nagyon pontosan, nagyon ironikusan és nagyan drámaian láttat egy olyan világot, ahol a siker érdekében a testi fenyítés és a pszichikai kényszer is megengedett. Vagy nem, ezért is tör ki ebből a tornász fiú. A kádári múlttal terhelt Magyarország és Kanada, a cirkusz és a világbajnoki tornacsarnok között zajlik a főhős küzdelme a sportsikerért és végül saját álmaiért.

A film a 2006-os Magyar Filmszemlén a legjobb rendezés, a legjobb operatőr, a legjobb producerek valamint a legjobb vágó Arany Olló díját is megkapta, a külföldi kritikusok és a közönségdíj mellett. A filmet díjazták Karlovy Varyban, Isztambulban, Ljubjanaban és Kaunasban is.

Hajdú Szabolcs filmjét szeptember 12-én, kedden délután 5-től vettjük a Benczúr utcai székházban, majd Rózsa Péter a rendezővel beszélget. Ezzel újraindul a Filmklubrádió, a vetítések továbbra is kéthetente keddenként, a rádióadások pedig kéthetente szombatonként lesznek.

 
Hajdu Szabolcs
 
 

Hajdu Szabolcs 1972-ben született, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, színházi rendező, forgatókönyvíró és színész. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Simó Sándor osztályában tanult. Emlékezetes nagyjátékfilmjei közé tartozik a Tamara (2004), a Bibliothèque Pascal (2010) vagy éppen az Ernelláék Farkaséknál (2016).