„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Ez Magyarországnak nem lesz kellemes változás

17/05/2021 13:07

A Visegrádi Együttműködést ki fogja szorítani a lengyelek és románok uralta Három Tenger Kezdeményezés, amiben Magyarország elveszítheti a V4-ben megszokott jelentőségét. 

Bartha Dániel, az Egyensúly Intézet külügyi igazgatója volt a Reggeli személy vendége. Először Techet Péter cikkéről kérdezték, ami szerint Orbán Viktor miniszterelnök tovább erősítené a közép-európai összefogást, például közlekedésben és a gazdaságban. Vajon mit jelent a kormánynak és a magyar miniszterelnöknek Közép-Európa?

2021. május 17. Reggeli gyors/Reggeli személy-részlet / Bartha Dániel, interjú - 2021.05 17.
21:18
00:00

Bartha szerint nem ugyanazt jelenti Közép-Európa Prágában vagy Pozsonyban, mint Budapesten. Ők tágabb Európában gondolkoznak, ezzel szemben a magyar kormánynak a Visegrádi Együttműködésbe (V4) még Horvátország és Szlovénia együttműködése is beletartozna, illetve az álmok között szerepel Ausztria is, de ők nem akarnak társulni, azonban Románia és Bulgária már nem fér bele.

A V4-re szűkült le a mi kelet-európai felfogásunk.

Ugyanakkor Lengyelország történelmi okokból is tágítani szeretné ezt a geopolitikai teret, és más szövetségeseket is keresnek.

"Azt a gazdasági és infrastrukturális portfóliót, amit Orbán emleget, a lengyelek sokkal inkább a Három Tenger Kezdeményezésben képzelik el, ami alternatívája lehet a V4-együttműködésnek" - mondta Bartha.

Európát a német gazdasági befolyás mozgatja, ezért Közép-Európát is így érdemes elemezni, mondta Bartha aki egy másik szempontot is adott ehhez: Kelet-Európa az a tér, ahol három - ma már - középhatalom történelmileg összecsap egymással: Németország, Oroszország és Törökország. Bartha szerint ezen országok vetélkedése lesz meghatározó a jövőben is.

A V4 külügyminisztereinek tanácskozása Lengyelországban
 
A V4 külügyminisztereinek tanácskozása Lengyelországban 
– Ivan Korcok szlovák és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tomas Petricek cseh külügyminiszter (b-j) sajtóértekezletet tart a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek találkozóján Lódzban 2021. május 14-én. MTI/AP/Czarek Sokolowski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A V4-nek van egy magja, és a csoport nem intézményesen bővíthető, mert nem lenne működőképes.A lengyelek által szorgalmazott Három Tenger Kezdeményezésbe viszont belefér Horvátország, Románia, Bulgária, Szlovénia, illetve a V4-ek, továbbá a Balti államok, Ausztria, és megfigyelőnek már Németország is jelentkezett. Magyarország ezt a kezdeményezést nem ambicionálja, és gyengíteni próbálta, mert a három tenger így román és lengyel vezetést feltételezne, inkább a keleti veszélyre fókuszálna, amiben Magyarország feloldódna.

A magyar kormány mostanra felismerte, hogy "nem jó nekünk kimaradni". Bartha szerint vannak próbálkozások, hogy Magyarország komolyan megjelenjen ebben a kezdeményezésben, de nevetségesek. A

Három Tenger Kezdeményezés fontos programokkal épül, a V4 helyett ide összpontosulhatnak komoly források, amik hatékonyak a regionális infrastruktúra-fejlesztésre, mondta.

Egy ekkora blokkban, ami csak EU-s- országokat tartalmaz, nagyon hatékonyan lehet forrásokat szerezni.

Azzal kapcsolatban, hogy ezek az országok milyen kapcsolatban vannak Oroszországgal, Bartha azt mondta, a bolgár-orosz-kapcsolatok történelmi mélyponton vannak, a román, a lengyel hozzáállást jól ismerjük. "Az EU-n belül a tagállamok többsége azonos álláspontot képvisel. Jelentős országok vannak ebben a blokkban is, amik Oroszországgal más viszonyt folytatnak, mint mi. Nem lennénk teljesen egyedül, de például nem tudjuk, hogy a szlovák-orosz-kapcsolatok hosszú távon hogyan alakulnak. Mi kisebbségi véleményt fogunk alkotni ebben a kérdésben".

A közép-európai régió az EU átlagánál jobban növekedett az elmúlt években, és a következő évtizedben ez így is marad, mondta Bartha, aki hozzátette, egyre többen felismerik, hogy ez a régió az olcsó munkaerővel versenyez, ezért erőfeszítéseket tesznek, hogy ez megváltozzon. "A Baltikumban, Lengyelországban oktatási reformokkal, jövőképpel, erősítik, hogy hosszabb távon is képesek legyenek növekedni. A többiek számára azonban kérdés, hogy az olcsó munkaerőnél van-e több bennük, amivel képesek ebből a helyzetből kikeveredni".

Bartha szerint a Három Tenger Kezdeményezésről akkor lesz itthon is közbeszéd, ha a központi kormány elhatározza magát, de nem gondolja, hogy a következő évben megtörténik az áttörés ezen a téren. Jövőre Magyarország adja a V4 elnökségét, és a választási kampányban sem akarnak majd egy új témát beemelni a közbeszédbe.

"Magyarország képes volt arra, hogy befolyásolja a V4 naprendjét, a többiek kevésbé. Magyarország az erején felül teljesített, és a lengyel-magyar-tandem látványosabban működik mint a szlovák-cseh. Ott a belpolitikai viták lefoglalják a politikusokat, és alapvetően az EU-val foglalkoznak. A rövid és közép távú veszélyt a magyar kormánynak Bartha szerint az jelenti, ha a lengyel politikában váltás lesz: akkor minden változik a V4-ben. De ha Csehországban októberben változik a miniszterelnök személye, az Magyarország számára az sem lesz kellemes változás.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli személy/ Bartha Dániel
2021. május 17., hétfő 09.00
riporter: Szénási Sándor