„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Európa megadja magát a nemzeti önzésnek"

28/03/2019 07:19

| Szerző: Klubrádió

Humanitárius szempontból csődöt jelentett Európa, Képtelen megoldani a migrációs politikai ellentéteket. A Nyugat számára Ukrajna is nagy falat.

2019. március 28. Reggeli gyors - részlet 19.03.28. Lapszemle
05:14
00:00

Az Európai Unió beszünteti földközi-tengeri menekültmentő műveletét, megadja magát a nemzeti önzésnek – írja a müncheni Süddeutsche Zeitung. Az EU-tagállamok által rendelkezésre bocsátott hadihajókkal végzett Sophia műveletnek 2015 óta legkevesebb 50 ezer olyan ember köszönhette az életét, aki alkalmatlan lélekvesztőkön vágott neki a tengernek leginkább Líbiából, hogy reménykedjen a csodában, abban, hogy elérheti Itália partjait.

Tízezreket küldhetnek hullámsírba

Mint a német lap írja, az EU-misszióból fügefalevélként megmarad némi légi felderítő tevékenység, de a hajókat visszavonják, tehát embereket menteni a hullámsírból immár nem lesz mivel. Pontosabban a feladatot rábízzák a líbiai parti őrségre, amelynek a színvonalát uniós támogatással megpróbálják javítani. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy az Európába irányuló migráció földközi-tengeri útvonalán tavaly a korábbiakhoz képest mintegy 80 százalékkal kevesebben próbálkoztak az átkeléssel. A hajók nagy része egy ideje már nincs jelen a szóban forgó térségben, és a Nemzetközi Migrációs Szervezet statisztikai adatai szerint ez kezdi éreztetni a hatását: a tavalyi 3,4 százalékhoz képest ez év elején már 11,5 százalék volt azok aránya, akik nem élték túl a tengeri átkelési kísérletet.

Salvini nem ismer engedményt

A Sophia művelet halála legfőképpen Matteo Salvini magatartásának tulajdonítható. Az olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter megtiltotta, hogy olyan hajók vessenek horgonyt olasz kikötőben, amelyek fedélzetén a tengerből kimentett emberek vannak. A Süddeutsche Zeitung méltatlannak nevezi Salvini engedményt nem ismerő hozzáállását, amivel a populista olasz politikus arra próbálja rávenni a többi EU-országot, hogy több migránst vegyenek át Olaszországtól a tehermentesítés jegyében. Az olyan jobboldali populista kormányok azonban, mint a magyar és a lengyel, ezt elutasítják, amivel hivatkozási alapot teremtenek az olasz populistáknak. A kör bezárult – állapítja meg keserűen Bajorország vezető lapja, és úgy fogalmaz, hogy a Sophia művelet kényszerű lezárása nem csupán azt mutatja, hogy az EU képtelen megoldani a tagállamok közötti migrációs politikai ellentéteket, hanem azt is, hogy az unió humanitárius szempontból csődöt jelentett.

Ukrajnában is jön föl a szélsőjobb

Vasárnap tartják Ukrajnában az elnökválasztást. A New York Times közli az AP amerikai hírügynökség arról szóló beszámolóját, hogy a választás közeledtével egyre erőteljesebben láttatja magát és hallatja hangját a szélsőjobboldal, ami dilemma elé állítja a Nyugatot. Az ultranacionalisták ugyanis egyfelől kulcsszerepet játszanak az ország keleti részében az Oroszország által támogatott lázadók elleni harcban, most pedig a kormányzati korrupció ellen lépnek fel, másfelől viszont egyre nyíltabban állnak elő olyan követelésekkel, amelyek ellenkeznek a hagyományos demokratikus eszmékkel – fogalmaz a cikk. Az elmúlt években az ukrán jobboldali radikálisok egy sor erőszakos cselekményt követtek el: rátámadtak cigánytáborokra, meleg rendezvények résztvevőire, nőjogi aktivistákra, ellehetetlenítettek olyan rendezvényt, amelyen a holokauszt történetéről volt szó, dulakodást provokáltak oroszbarát veteránokkal. Az ultrák katonásan szerveződnek, sokuk harci tapasztalatokat szerzett Kelet-Ukrajnában. Eddig a szélsőjobboldali csoportok nem tudtak beállni egyetlen közös elnökjelölt mögé, a befolyásuk azonban növekszik, és a kormányzat vonakodik fellépni ellenük. Andrij Bileckij, az egyik legismertebb ultrajobboldali csoportnak, a Nemzeti Hadtestnek a vezetője azt mondta, hogy a nacionalisták fogják adni a polgári védelem gerincét Ukrajnában. Andrij Jermolajev, az egyik független elemző műhely irányítója szerint a kormány a múltban szemet hunyt a nacionalista csoportok erősödése fölött, és megfélemlítő taktikájához használta ezeket a csoportokat, most azonban az ultrák már a hatóságokkal is szembe fordulnak.

Szorgosan vásárolnak a magyarok. Miből, meddig?

Gyors ütemben kifogynak a munkaerőből a keleti EU-tagállamok – írja a bécsi Der Standard. A kelet-európai térség gazdasági helyzetét áttekintő cikk megállapítja, hogy Magyarország tavaly a növekedés éllovasa volt. Orbán Viktor azon stratégiája, hogy amilyen gyorsan csak lehet, kipréselje az EU-pénzeket, jelentős, igaz, csak rövid távú impulzussal ér fel. Ezen felül a magyarok szorgosan vásárolnak, hiszen a reáljövedelmük kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a gazdaság. Ennek a folyamatnak a másik oldala azonban, hogy az elmúlt két éven növekedett a munkaerőhiány. Ez a probléma nem csupán Magyarországot, hanem az egész régiót érinti, és a brexit csak keveset fog rajta változtatni. Sok lengyel például távozik majd Nagy-Britanniából, de nem megy haza, hanem inkább Németországba vagy Ausztriába költözik.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.