„Klubrádió
Reggeli gyors

Érlelődik a pedagógusok sztrájkja

2/12/2019 14:32

| Szerző: Klubrádió

A hétvégi tüntetések nem mutattak nagy erőt, de a PDSZ elnöke szerint néhány hónapon belül megmozdul valami.

2019. december 02. Reggeli gyors - részlet 19.12.02. Szűcs Tamás
06:25
00:00

Kivételes pillanatok kellenek ahhoz, hogy egy komolyabb tüntetést meg lehessen szervezni – mondta a hétvégi megmozdulásokat értékelve Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Egy kicsit most bent ragadtak a saját világukban, noha diákok voltak az igazi szervezők. A követeléseket tartalmazó petíciót sikerült áradni két minisztérium képviselőjének, ebben értékálló bért, a munkaterhek csökkentését, a túlmunka szabályozásának rendbetételét követelték, valamint azt, hogy a szakképzésben dolgozók is maradjanak közalkalmazotti státusban, és a hatéveseknek ne kelljen iskolába menniük, ha arra még nem érettek.

A szakmában dolgozó másik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete egy komolyabb sztrájkot is tervez, ehhez a PDSZ is csatlakozni fog. Szűcs Tamás emlékeztetett arra, hogy Magyarországon szinte lehetetlen legálisan, törvénytisztelően sztrájkolni, olyan a szabályozás. Az előírt határidőket a bíróságok nem tartják be, a hatalom cinkosai az esetek többségében. A szakszervezet elmegy akár nemzetközi bíróságig is, hogy változzék a helyzet, sőt lassan elérkezettnek látja az időt, hogy polgári engedetlenségi akciót hirdessen.

Az elnök szerint a kormány most azt teszteli, mit tűrnek még el a tanárok, eklatáns példa, hogy a szakképzésben dolgozókat kivennék a közalkalmazotti körből.

Szűcs Tamás konkrétumokat nem árult el az interjúban, de jelezte, hogy a jog bástyáin belül maradva készülnek valamilyen akcióra. Azért lehet sejteni, hogy mire gondol, a tüntetésen ugyanis azt mondta: olyan akció kell, amivel a tanárok maguk mellé tudják állítani az embereket. Ugyanis, ha az oktatásnak nincs jövője, akkor a nemzetnek sincs.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2019.12.02. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor