„Klubrádió
Megbeszéljük...

Eörsi Mátyás: Orbán újabb szöget ütött az európai támogatások koporsójába

6/09/2022 18:45

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Orbán Viktor látogatás Gorbacsov ravatalánál annyira szólt a Fidesz szavazóinak, mint Moszkvának. A magyar miniszterelnök feltűnősködik, és közben igyekszik gesztusokat tenni az oroszoknak is – mondta Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, külpolitikai szakértő. Szerinte azonban Orbán hűségesküje csak arra lesz elég, hogy Magyarország elessen az uniós támogatásoktól. Minderről a volt SZDSZ-es képviselő a Megbeszéljük adásában beszélt.

2022. szeptember 06. Megbeszéljük részlet - 2022.09.06. Eörsi Mátyás
15:54
00:00

Orbán számára a külpolitikai lépések túlnyomó többsége a belpolitikának szól – véli Eörsi Mátyás. Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár ravatalának meglátogatása annyira szólt a Fidesz szavazóinak, mint Moszkvának. Ezt támasztja alá Schmidt Mária kirohanása is, amelyben a Terror Háza főigazgatója a német politikusokat támadta a ravataltól távolmaradásuk miatt, míg Orbán Viktort kimondatlanul felmagasztalja Gorbacsov holttestének megkoszorúzásáért. A Fidesz szavazóinak valószínűleg imponált ez a kommunikáció – mondta Eörsi.

A külpolitikai elemző szerint ugyanakkor az európai vezetők nem véletlenül maradtak távol Gorbacsov ravatalától. Ha vezető európai politikusok ellátogattak volna Moszkvába, akkor az orosz propaganda biztosan lecsapott volna az esetre, mondván, "nincs is háború, mert ha lenne, akkor európai politikusok nem jöttek volna ide" – fejtette ki Eörsi. 

Az egykori külügyi államtitkár szerint Orbán előszeretettel jár külön utakon a nemzetközi politikában. Az oroszok felé tett gesztusok sorába beleillik, hogy a magyar kormány kilátásba helyezte, nem járul hozzá az Európai Unió egyes, Oroszországgal szembeni szankcióinak meghosszabbításához, amennyiben nem törlik erről a feketelistáról három orosz oligarcha nevét – minderről a Szabad Európa értesült. Eörsi Mátyás szerint ezzel Orbán újabb hűségesküt tesz az oroszok felé. A miniszterelnök valószínűleg arra számít, ezen gesztusok majd kedvezményekhez juttatják Magyarországot az orosz energiabehozatal terén. A magyar választók többsége rá is bólint erre, mondván, energiára csak szükség van. Azonban Szijjártó Péter külügyminiszter járhat bármennyit Moszkvába, Orbán Viktor pedig tehet akármilyen gesztusokat, jelentős kedvezményeket nem fognak adni az oroszok Eörsi Mátyás véleménye szerint.

Ugyanis az oroszok tisztában vannak vele, hogy Orbán kettős játékot játszik. A magyar kormányfő csak látszólag tesz gesztusokat Oroszország felé, de Eörsi szerint Orbán ennek ellenére is meg fogja szavazni az EU szankcióit. Az oroszoknak nem is áll érdekében éket verni az Unió és Magyarország közé, hiszen Magyarország csak addig értékes Moszkva számára, amíg az Unión belül van. Orbán ezekkel a gesztusokkal csak annyit ért el, hogy újabb szöget ütött az "európai támogatások" feliratú koporsóba – nyilatkozta Eörsi.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Eörsi Mátyással
2022. szeptember 06., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György