„Klubrádió
Reggeli gyors

Ennek mindenki látni fogja kárát: a pedagógusok is csatlakoznak az egészségügyiek tüntetéséhez

22/07/2021 13:28

| Szerző: Klubrádió

A jövő szombaton 10 órától, a Hősök terénél tüntetni fognak az egészségügyi dolgozók, akikhez csatlakoznak a pedagógus szakszervezetek is. Lesz-e szélesebb szakszervezeti összefogás? Mi történik, ha elfogynak az egészségügyből és az oktatásból a dolgozók?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a két nagy pedagógus szakszervezet Horányban egyeztetett, és ezzel komoly lépéseket tettek egy szélesebb összefogás felé. A jövő hétvégi demonstrációról Nagy Erzsébet a Reggeli gyorsban azt mondta, hogy a jogállási törvény az egészségügyben dolgozóknak, "ami teljes kiszolgáltatottságot teremtett".

2021. július 22. Reggeli gyors - részlet 21.07.22. Nagy Erzsébet
10:16
00:00

"Ha valakit bárhova ki lehet rendelni, az az életvitelét tekintve a teljes kiszolgáltatottságot jelenti, és olyan dolgozók is vannak, akik ehhez megalázóan kevés fizetést is kapnak". De a szombati tüntetésen csak "erről a szolgasorsról lesz szó, mivel ezek az emberek nem tudják a normális életüket szervezni, és megtehetik velük, hogy össze-vissza küldözgetik őket, oda rendelik ki, ahova gondolják", mondta.

Szerinte sokan elhagyják emiatt az egészségügyet, az országot is, és "ennek mindenki meg fogja látni a kárát, mert  mindannyian ellátatlanok maradunk. A PDSZ tehát nem csupán szolidaritásból és a dolgozói jogok melletti kiállásért csatlakozik, "hanem arról is szó van, hogy megmutassuk, össze kell fogni, hogy az egészségügy talpra állhasson, hiszen mindannyian veszélybe kerülünk, ha összeomlik, és ezen az úton van". Példát akarnak mutatni az országnak.

Szó esett a pedagógusok megalázóan alacsony fizetéséről, és arról, hogy a nyári táborokban az Erzsébet táboroztatásért 25 ezer forintos vásárlási utalványt kapnak összesen. Ugyanez van a kivéreztetett önkormányzatoknál is, mondta, ezért ők megcsinálták a nedolgozzingyen.hu oldalt.

"Most már látható, hogy rettenetesen nagy pedagógus hiány van, nemcsak a sztárszakmákban, mint a nyelvtanár, informatika tanár, hanem kémia, fizika, biológia tanárt is nehezen lehet találni, de jelenleg bármilyen szakos tanárok iránt is nagy a kereslet. A szakszervezeti vezető szerint a parlament ezért is változtatta meg a jogszabályt, hogy például az óvodákban, ahol eddig egész nap fejlesztő tevékenységet kellett folytatni, most már csak négy órában kell, így délután akár a dajkák és asszisztensek is lehetnek a gyerekekkel. Ez a munkaerőhiányra vezethető vissza. "Nem jön utánpótlás, a fiatalok elhagyják a pályát". Ezek a feltételek nem biztosítanak a pályakezdők számára perspektívát hosszú távon. Egy pályakezdő garantált bérminimumot, tehát a középfokú végzettséghez előírt minimálbért kap, és még tíz százalék pótlékot kap, és a jövő évi költségvetésben ráadásul még kevesebb pénz is van az oktatásra". Nem lehet látni kormányzat szándékot, hogy emelnének az illetményeken. Akkor mire számítsanak szegény fiatalok?" - tette fel a kérdést Nagy Erzsébet.