„Klubrádió
Reggeli gyors

Elemző: Válságok idején az euró iránti igény erősödik

6/07/2022 13:56

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A forint jellemzően válságok idején romlik nagy mértékben, ahonnan nem tud visszaerősödni – mondta Török Zoltán. A Raifeissen Bank vezető elemzője szerint ilyen időkben érthetően megerősödik a stabilabb euró iránti igény.

2022. július 06. Reggeli gyors - részlet 22.07.06. Török Zoltán
06:51
00:00

Ahogy korábban megírtuk, kedden még megállt a forint gyengülése 409,5-nél az euróhoz képest, és 407-ig vissza is pattant. Szerdán azonban amint megindult a kereskedés, szinte azonnal visszatért a gyengébb szintre, háromnegyed 11-kor pedig elérte az újabb rémálomhatárt, ekkor már 410 forintot kellett adni egy euróért. Azóta dél körül 411 fölé emelkedett az euró jegyzése, 13 óra előtt pedig már a 412 forintos határt is átlépte, ezzel 1,1 százalékos gyengülésben van a forint szerdán. A dollár 403 forintot ér.

Arról is beszámoltunk, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormány eddigi narratívájával ellentétben nyíltan beszélt arról, hogy recesszióra kell felkészülni.

"Jó helyen keresgél a miniszter, nagyon is reális esélye van a recessziónak" – mondta Török Zoltán a Klubrádiónak. A Raifeissen Bank vezető elemzője elmondta, recesszió alatt azt értjük ha két egymást követő negyedévben a gazdaság teljesítménye kisebb az előző negyedévinél. 2022 végén és 2023 első félévében számíthatunk erre. A szakember szerint a régió, valamint az uniós országok nagyon különböző helyzetben néznek szembe a recesszióval, attól függően, hogy

  • van-e saját devizájuk, vagy az eurozónához tartoznak,
  • milyen a gazdasági szerkezetük, 
  • milyen szintű és természetű az energiafüggőségük, és mennyire felkészültek az esetleges akadozásra,

Ezek alapján úgy látja Török, hogy a magyar gazdaság a sérülékenyebbek közé tartozik.

Az elmúlt évek válságai rendszerint a magyar valuta zuhanásával jártak együtt, amit aztán "a forint nem igazán tudott kiheverni". Ilyen esetekben az euró iránti igény felerősödik, ami aztán egy stabil állapot beállásával elhal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Török Zoltánnal
2022.07.06., szerda 7:23
Riporter: Para-Kovács Imre