„Köszönjük
Hetes Stúdió

El kell-e adnia a lelkét egy fiatal értelmiséginek, ha állami ösztöndíjra pályázik? – Hetes Stúdió-ajánló

5/11/2022 11:09

| Szerző: Klubrádió

Megmarad-e az amerikai demokrácia? Mit szól a magyarországi kultúr-, oktatás- és médiapolitikához az Európai Parlament idelátogató Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége? Milyen feltételekkel lehet külföldi egyetemre kijutnia egy fiatal értelmiséginek, ha állami támogatáshoz folyamodik? Többek között ezekről a kérdésekről volt szó a Hetes Stúdióban.

2022. november 05. Hetes Stúdió (2022. november 05., szombat 15:00)
53:18
00:00
Műsorvezetők: Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia, Hardy Mihály Szerkesztők: Herskovits Eszter

Budapestre érkezett november 2-án az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége azzal a céllal, hogy az érintettekkel való személyes találkozások révén információt gyűjtsön a magyarországi kultúr-, oktatás- és médiapolitika különböző aspektusairól. A látogatás időzítése – mondhatni - ideális: a közoktatással kapcsolatos, szülők, diákok és tanárok által szervezett országos demonstrációk gyakorlatilag megszakítás nélkül folynak, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig épp péntekre hirdetett tömeges tiltakozást a Magyar Televízió székháza elé. A témáról Bodnár Barna összefoglalóját hallhatták.

November 8-án tartják a félidős választást az Egyesült Államokban. Joe Biden szerint a demokrácia megmaradása a tét. De miért is? Erre is választ adnak a riportok és miniinterjúk. Csernyánszky Judit az Egyesült Államokból jelentkezett riporttal.

Miként próbálja magához édesgetni a hatalom a fiatal értelmiséggé válókat? Remek ösztöndíjak a világ legjobb egyetemein – eddig teljesen rendben van. De mekkora az ideológiai elvárás amikor többek között Novák Katalin vagy Balog Zoltán válogatja ki a jelentkezőkből a továbbjutókat, ki tudja, milyen szempontok alapján? El kell-e adnia a pályázóknak a lelkét, ha szeretnék meg kapni a pénzes támogatást, vagy meg lehet úszni anélkül is? Ezen kérdésekre keresi a választ Nagy Iván László, a HVG újságírója.

Szakmai hibát vétettek a magyar titkosszolgálatok, vagy politikai megrendelésre cselekedtek, amikor még egy-két nappal a háború kitörése előtt is arról beszéltek zárt körben, hogy Oroszország nem fogja Ukrajnát megtámadni? És vajon hogyan értékeljük azt, hogy a feltűnően oroszbarát politikát folytató Orbán-rezsim nem utasított még ki egyetlenegy oroszországi diplomatát sem, miközben Európa sok országából azért küldik haza őket, mert gyanús, hogy hírszerző, titkosszolgálati tevékenységet is végeznek diplomáciai fedésben?

És végül megbeszéltük a hét eseményeit Zimre Zsuzsával, az Átlátszó munkatársával, Józsa Mártával és Bolgár Györggyel, innen a Klubrádióból.

2022. november 05. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2022. november 05., szombat 16:05)
51:25
00:00
Műsorvezetők: Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia, Hardy Mihály Szerkesztők: Herskovits Eszter