„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy nukleáris balesetet nem szabad elhallgatni

21/08/2019 13:22

| Szerző: Klubrádió

Oroszországban még mindig élnek a régi reflexek. A nukleáris rakéta felrobbanását megpróbálták elhallgatni, letagadni. Mérőállomások „romlottak el”.

2019. augusztus 21. Reggeli gyors - részlet 19.08.21. Zagyvai Péter
07:19
00:00

Putyin elnök nemrég még csodafegyverként emlegette azt a fajta nukleáris rakétát, amelyből egy felrobbant augusztus 8-án. A Roszatom több munkatársa meg is halt a balesetben, egy orvos megbetegedett a sugárzástól. Az orosz hatóságok elhallgatták, letagadták a történteket, a szemtanúknak megtiltották, hogy beszéljenek róla. A térségben vannak olyan mérőállomások, amelyek érzékelni tudják a levegőbe került radioaktív részecskéket, ezek közül négy állomás rejtélyes módon leállt. Az elnök végül megszólalt az ügyben, kijelentette, hogy nincs baj, de megtették a szükséges intézkedéseket.

Zagyvai Péter, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársa szerint nehéz elképzelni, hogy ennyi műszer egyszerre romoljon el, bár nem lehetetlen. A közeli norvég határon is vannak mérőállomások, azok jelezték a gamma sugárzás megerősödését. Nem volt szó különösen veszélyes értékről. Azt, hogy mi történt, azóta sem tudni, hogy mi nem történt, arra könnyebb választ adni. Nem szabadult ki hasadóanyag, nagy mennyiségben biztosan nem. A rakéta valami más okból robbanhatott fel, és szétterített valamennyi radioaktív anyagot.

Az egész esetnek nem az a legnagyobb baja, hogy baleset történt, hanem az, hogy megpróbálták eltitkolni. Zagyvai Péter szerint ilyenkor nem az az eljárás, hogy befogjuk a szánkat. A nukleáris eseményekről mindent nyilvánosságra kell hozni. Ez volt a fukushimai tragédia tanulsága is, abból is sok következtetést vontak le a szakemberek, és azóta biztonságosabban lehet üzemeltetni az atomerőműveket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.08.21. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor