„Klubrádió
Publicisztika

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete

17/04/2024 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

2024. április 17. Esti gyors-részlet (2024.04.17. Szénási Sándor jegyzete)
03:17
00:00

Hogy miképpen ment el a brüsszeli rendőrkapitány és három kerületi polgármester esze, ráadásul egyszerre, rejtély, úgy értem, nekem, mert persze Orbán szerint úgy van az, hogy a kommunistákat, meg a liberálisokat egy bordában szőtték, ezért történhetett a brüsszeli botrány.

A botrány, mint tudjuk abban állt, hogy a Nemzeti Konzervativizmus nevű NER-es konferenciából majdnem vándorgyűlés lett, a szállodák úgy dobálták egymásnak, mintha forró krumplit markolnának, a polgármesterek botránnyal, tüntetésekkel, összecsapásokkal riogatták őket, végül a Claridge nevű rendezvényközpontban kötöttek ki, kezdés után két órával ott talált rájuk a rendőrség.

És kezdődött a hülyeségek dáridója, avagy Orbán hájjal való kenegetése.

A rendőrök azt mondták, azért kell a konferenciát leállítani, mert kedd délután jönnek az antifa tüntetők, és akkor borzasztó dolgok lesznek. Az egyik polgármester azt írta, nem látják szívesen a szélsőjobboldalt, mert a nemzeti szuverenitás védelme euroszkepticizmust okoz, valamint a közrend elleni atrocitásokat.

Mármost az előbbi állítás azért bornírtság, mert tüntetők mindig, és minden oldalról fel szoktak vonulni ügyek, események, kijelentések okán, a demokrácia már csak ilyen. Kijelenthetjük, hogy ahol az utcákon tüntetések nincsenek, viszont hullaszag nagyon is detektálható, ott egy diktatúra odőrjét van szerencsénk inhalálni.

Ami Emir Kir polgármester szavait illeti: Európában nemzeti kormányok vannak, amelyek többek között a szuverenitás védelmére is felesküsznek, de ezt jobb helyeken nem tolják túl, mert ennek relatív voltával nagyon is tisztában vannak, ráadásul nem keverik össze a nacionalizmussal. Ezek közé a jobb helyek közé persze Magyarország nem tartozik, a magyar kormány generálta események nem ok nélkül keltenek gyanút, már ami a szélsőjobboldali jelleget illeti. Azonban sem ebből nem következik a jelenség rendőri kezelendősége, sem az euroszkepticizmus nem tekinthető bűnténynek. Sajnálatosnak igen, de még orvosi esetként sem írható le, hiába világmagyarázat ez néhány buborékjába szorult balliberálisnak.

A túlvezérelt hivatalnokokat már egy nap múlva helyre tette a legmagasabb szintű belga közigazgatási bíróság, a Conseil d'État, visszavonva minden ostoba tilalmat. Ami ellen a belga miniszterelnök is tiltakozott, nota bene, a magyar ellenzék egy része is. Amelyik nem tette, önsorsrontó, de hát az ember ilyenkor már csak legyint.

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

Az én kérdésem viszont az, hogy hányan lesznek ennek a kamunak a balekjai.

Orbán Viktor Brüsszelben
 
Orbán Viktor Brüsszelben
 
Brüsszel, 2024. április 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezése Brüsszelben a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. április 17-i adásában hangzott el.