„Klubrádió
Reggeli gyors

Egész órás műsor az Orbán-kormányról a CNN-en

4/05/2023 09:27

| Szerző: Csernyánszky Judit

Szijjártó Péter külügyminiszter a CNN Quest Means Business budapesti különkiadásának vendége volt. Richard Quest többek között az orosz-ukrán háborúról, a korrupcióról, Magyarország EU-s viszonyáról, az LMBTQ-jogokról kérdezte.

2023. május 04. Reggeli gyors - részlet 23.05.04. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:18
00:00

A magyar nép nagy árat fizetett már eddig is ezért a háborúért – jelentette ki Szijjártó Péter a CNN műsorában szerda este, ugyanis Richard Quest Budapestről jelentkezett be. A külügyminiszter felsorolta, hogy a háborút kell okolnunk az emelkedő árakért, az energiaválságért.

Több mint egy millió menekültet fogadtunk – mondta Szijjártó, amikor Quest közölte, hogy nem működik együtt a kormány a NATO-val, hisz nem engedi át területén és légterén sem a katonai szállítmányokat Ukrajnába. Erre Szijjártó úgy reagált, hogy a NATO nem része ennek a konfliktusnak, ami némiképp ellentmond Orbán véleményének, úgy folytatta a mondatot, hogy mindent el kell követnünk a háború eszkalálódásának elkerüléséért, ezért követeli a kormány a békét.

Richard Quest lényegretörő összeállításban, miniriportban foglalta össze a 2010 óta történt magyarországi változásokat, kiemelve, hogy a magyar kormány radikális lépésként új, azóta is sokszor módosított alaptörvényt léptetett érvénybe, kontroll alá vették a médiát, igazságügyi rendszert, s nem mellékesen kitért a LMBTQ-közösségeket sértő intézkedésekre.

Még Ursula von der Leyen mondatát is bevágták ennek kapcsán a kisfilmbe, amikor azt jelentette ki nemzetközi sajtótájékoztatón az EB elnöke: Szégyen Magyarországra! Richard Quest lazára vette, amikor úgy fogalmazott: "nem fogom azt mondani, hogy Magyarország nem demokrácia, mert úgyis meg fogja cáfolni".

A külügyminiszter erre úgy reagált, hogy az EU-nak, amelyik teljes mértékben liberális elveket vall, az a fő problémája, hogy a főárammal szembemegy Magyarország. S azt is nehezen viseli Brüsszel, hogy sikeres a magyar gazdaság. S szinte ugyanezekkel cáfolta az EBESZ-nek a magyar parlamenti választásokról szóló, igencsak kritikus összefoglalóját, amelyeket szó szerint idézett Quest, Szijjártó kijelentette, hogy bizony politikailag elfogult az EBESZ-jelentés. S azzal is hiába érvelt Quest, hogy a gazdasági élet átláthatóságát tekintve a magyar a legrosszabb az EU-s országok között. Mire a válasz Szijjártótól: a magyar gazdaság töretlenül növekszik. Növekedne, ha korrupció lenne? Na, ugye? – érvelt a külügyminiszter. Uganda melegtörvényét példaként hozta fel Quest, mire Szijjártó határozottan állította: senkinek nem kell félnie nálunk, bármilyen kisebbséghez is tartozik. Az alaptörvény is biztosítja jogait.

Bod Péter Ákos, az MNB exelnöke volt a második vendég a CNN Budapestről közvetített adásának, aki elmondta, rekord infláció uralja az országot, miközben az államháztartási- és a költségvetési hiány is magas. Biztosabb lenne az ország gazdasága, ha már az Eurozónában lennénk, mivelhogy nem kis részben a magyar forint ingadozása is okozza a problémát.

Orbán Viktorról is készített portrét a CNN, amelyben a Brüsszellel való konfliktusára helyezték a hangsúlyt, bejátszva azt a felvételt is, amikor Jean-Claude Juncker, volt bizottsági elnök Hello, diktátor-ral köszönti a nagy nyilvánosság előtt a magyar kormányfőt és taslit is ad neki. Végül a Financial Times budapesti tudósítóját kérdezték: Dunai Márton elmondta, az Unióval feltehetően kiegyezés lesz, amint teljesít egy-egy követelést a kormány, apránként jönnek majd a pénzek.

A Karmelitánál tartott újabb tüntetésről és oszlatásról is beszámolt a nemzetközi sajtó

A Karmelitánál történt újabb könnygázos tömegoszlatásról is beszámolt a nemzetközi sajtó. A Reuters alapján a US News and World Report is beszámol arról, hogy legfőképp a tinédzserek szenvedték el a rendőrségi akciót, öt embert le is tartóztattak, miközben ők az oktatás reformjáért mentek az utcára tiltakozni. A rendőrség eközben felvételt készített és ez alapján állították elő a tüntetőket.

Csak az első lépés az igazságügyi reformcsomag

Szintén kiemelt helyre került a rólunk szóló hírek között, hogy hiába fogadta el a parlament az ún. igazságügyi reformcsomagot, amely ugyan igyekszik depolitizálni az érintett intézeteket, ettől automatikusan még nem jönnek a jogállami normasértés miatt visszatartott uniós pénzek – írja a Bloomberg tudósítása alapján például a Yahoo News. Vera Jourova, bizottsági alelnök figyelmeztetett, amennyiben életbe léptetik ezeket az elképzeléseket, akkor megtette a kormány az első lépést a források megszerzéséhez.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.05.04., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit