„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Ebben az ütemben később érjük el az átoltottságot, mint kellene"

22/03/2021 21:34

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az AstraZeneca oltóanyag körüli problémák miatt nagyobb a bizalmatlanság irányában, mint a keleti vakcinákkal szemben. Rusvai Miklós úgy véli, hogy bizonyos fókuszcsoportokat leszámítva ez a vakcina is használható, sőt az érintett csoportokban is csupán fokozott körültekintés szükséges. A virológus azt is hozzátette, hogy gyorsabb oltási ütemre van szükség ahhoz, hogy minél előbb elérjük az átoltottságot. 

2021. március 22. Megbeszéljük - részlet 21.03.22. Rusvai Miklós
14:26
00:00

A kínai CanSino egy dózisos oltóanyagát és az AstraZeneca indiában gyártott változatát is engedélyezte a magyar hatóság – közölte Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, erről azonban még nem jelent meg hivatalos közlemény az OGYÉI honlapján.

Szénási Sándor kérdésére Rusvai Miklós elmondta, hogy mindkét vakcina átesett a tesztelés harmadik fázisán, sőt mindkét készítmény több országban vészhelyzeti felhasználási engedélyt kapott.

Koronavírus - Oltás az orosházi Platán Idősek Otthonában
 
VakcinaFotó: Rosta Tibor / MTI
 

A virológus arról is beszélt, hogy az AstraZeneca oltóanyagával szemben az utóbbi időben nagyobb a bizalmatlanság, mint a keleti készítményekkel szemben, ugyanakkor óva intett mindenkit attól, hogy akár erre hivatkozva ne oltassák be magukat az emberek. Azt is hozzátette, hogy bizonyos kockázati csoportok kivételével az AstraZeneca is használható. Az esetükben jelentkező problémák kezelhetők és visszafordíthatók.

Jelen pillanatban az átoltottság időpontja és sikere azon múlik, mekkora önfegyelmet tudunk gyakorolni, mennyire vagyunk hajlandók betartani a szigorú óvintézkedéseket. Rusvai szerint „ebben az ütemben később érjük el az átoltottságot, mint kellene”, ezért reméli, hogy a folyamat felgyorsul.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
21.03.22. 16:08
Riporter: Szénási Sándor