„Támogassa

Két új vakcinát engedélyeztek itthon

22/03/2021 12:53

| Szerző: Klubrádió

A kínai CanSino és az AstraZeneca indiában gyártott változatát is engedélyezte a magyar hatóság – közölte Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, erről azonban még nem jelent meg hivatalos közlemény az OGYÉI honlapján. Az országos tiszti főorvos ezúttal elsőként osztotta meg, hogy az egyes kórházakban hány koronavírusos beteget ápolnak.

Valóban engedélyezte a magyar hatóság a kínai CanSino vakcináját, közölte Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Sőt, jóváhagyták az AstraZeneca vakcinájának Indiában gyártott változatát, ami Covishield néven ismert – írja a 444.

A portál azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján továbbra sincs szó minderről. A CanSino jóváhagyásának híre csak a gyártónak köszönhetően került be a nemzetközi sajtóba. A vakcina behozatalához szükség volt egy múlt heti kormányrendelet-módosításra is, ami tovább lazította a feltételeket.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller CecíliaFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Nagyon fárad a személyzet

Müller Cecília a járvány során most először kórházankénti adatokat is megosztott a covidos betegek számáról:

- Semmelweis Egyetem klinikái: 625 

- Debreceni Egyetem: 542

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak: 537

- Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház: 510

- Honvéd kórház: 450

- Fejér megyei Szent György Kórház: 444

- Győri Petz Aladár Kóház: 343.

Az ország többi kórházában 300-nál kevesebb fertőzöttet ápolnak. Müller mindenkit biztatott, hogy tartsa be a szabályokat, halassza el a találkozókat, kerülje a tömeget, mert a kórházi személyzet nagyon fárad.

Kiderült még, hogy 3,3 millióan regisztráltak oltásra, közülük 1,7 millióan 60 év felettiek.