„Klubrádió
Reggeli gyors

"Dubajba mennek az orosz milliomosok"

19/06/2022 11:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A tehetősek egyre nagyobb aránya hagyja ott a háború által sújtott Ukrajnát, de Oroszországot is. Utóbbiak Anglia, Finnország vagy az Egyesült Államok helyett inkább Dubajba mennek, mivel ott nem élnek szankciók Oroszországgal szemben – mondta Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője. 

2022. június 14. Reggeli gyors - részlet 22.06.14. Bendarzsevszkij Anton
10:05
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy 2022-ben 15 ezernél is több orosz milliomos hagyja ott hazáját – ami általában egy ország összeomlásának az egyik első jele. Egy ideje megfigyelhető ez a tendencia, mely az utóbbi évtizedben egyre gyorsul. Az angol lap hivatkozik a londoni Henley & Partners – külföldi állampolgárok letelepedését segítő – cég adataira, melyek szerint év végéig a legalább 1 millió dollárral rendelkező orosz állampolgárok 15%-a hagyja maga mögött szülőhazáját.

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője a Klubrádiónak elmondta, London helyett inkább Dubaj felé veszik az irányt az Oroszországot elhagyó tehetősebb emberek. Hozzátette, döntésükben az is közrejátszhat, hogy bár London már nem uniós tagország, de NATO-tag, és ez a térség most inkább kívülesik az orosz milliomosok lehetőségein az érvényben lévő szankciók miatt is. Dubaj, valamint az Egyesült Arab Emírségek nem léptettek életbe semmilyen szankciót velük szemben. Hangsúlyozta azonban, hogy a gazdagabb rétegek elvándorlása nem jelent akkora problémát az orosz gazdaság számára, mert az olajexportra épít inkább.

Hosszú távon a szellemi elit elvándorlását meg fogja érezni Oroszország.

Összehasonításul azt is megjegyezte, hogy becslések szerint a háború sújtotta Ukrajna milliomosainak 40 százaléka ugyancsak elhagyta hazáját. Többségük azonban a hazájuk védelmének szolgálatába állítják forrásaikat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2022.06.14., kedd 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre