„1%
Reggeli gyors

Drámai lenne, ha tudnánk, hány onkológiai műtét maradt el

14/05/2021 11:08

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon indokolatlanul sokat járunk orvoshoz, most ez kényszerből kicsit változott, mondta Mihályi Péter egészségügyi szakember. De mi a drámai változás? 

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, a Corvinus egyetem tanára volt a Reggeli gyors vendége.

A beszélgetést a műsorvezető azzal az adattal vezette fel, amelyet az Eurofound európai szinten készített, és ami szerint Magyarországon a megkérdezettek 36 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban elhalasztották valamilyen vizsgálatát, beavatkozást. Az EU-ban átlagosan 21 százaléknyian éltek panasszal ezen a téren.

2021. május 14. Reggeli gyors - részlet 21.05.14. Mihályi Péter
08:30
00:00

Mihályi szerint ennek egyfelől az az oka, hogy a járvány kitörésekor súlyos korlátozásokat vezettek be: kórházi ágyak tömegeit ürítették ki, 65 éven felüli orvosokat tiltottak el a pályától, és jelentősen lecsökkentették a kapacitásokat. Ezek súlyosan érintették az embereket. De utólag azt kell mondani, hogy nagyon nagy volt a pánik, rossz irányban ment az egészségügyi politika. "Ágyakat ürítettek ki, lélegeztetőgépet vásároltak, ami teljesen felesleges volt".

A közelmúlt időszaka viszont máshogyan alakult. "Magyarországon rekordhalálozás történt lélekszámarányosan, az esetek többségében kórházi kapacitásra volt szükség, nem maradt hely a rendszerben a többi betegség kezelésére, vizsgálatra".

Mihályi szerint most nem az jelenti a problémát, hogy "pár ezer ágyon covidos betegek fekszenek, hanem az, hogy pár éve már általánosan nagyon súlyos a létszámhiány az egészségügyben. Súlyos probléma van főleg az ápolószemélyzettel és az orvosokkal is, a béremeléstől pedig nem lesz több orvos, sem nővér. Sőt az átalakítások miatt még romlott is a helyzet".

"A kormányzat olyan mértékben titkolózik, hogy nem ismerjük a valós helyzetet. Így bírálni sem lehet. Tavaly elhangzott, hogy 50 százalékos kapacitással működik az egészségügy, de hogy most mi van, sejtésünk sincs. Ezek a számok csak a minisztériumban állnak a rendelkezésre".

A felmérés eredményét Mihályi szerint amúgy nehéz komolyan venni, mert ha az embereket megkérdezik telefonon, e-mailben, akkor mondanak valamit, de nehéz pontosan 12 hónapra felidézni, hogy milyen egészségügyi beavatkozás maradt el: Szemüveget nem csináltattak például?

"Ezek önmagukban nem különösebben drámai számok. De ha tudnánk, hogy hány dialízis, onkológiai műtét maradt el, az lenne drámai".

Magyarországon ugyanis hagyományosan nagyon sokat járunk orvoshoz, és most kényszerből ebből fogtunk vissza valamennyit, mondta az egészségügyi szakember. Ezek nem feltétlenül létszükségletek, és itthon békeidőben a korábbi években bőven voltak kapacitások.

Szerinte nem kell leszoktatni az embereket arról, hogy akár indokolatlanul is nagy számban orvoshoz járjanak, mert ez úgyis be fog állni: "az élet át fogja alakítani a folyamatot" azzal például, hogy eltolódik a szolgáltatás a magánszféra felé.

De még nemzedékek sora kell, amíg ez megváltozik, mondta, majd sorolta: a dohányzás visszaszorult, ahogy valamennyire az alkoholfogyasztás is, de a sportolás nem terjedt el, de az elhízás igen.