„Klubrádió
Megbeszéljük...

Donáth Anna: "Nem akarok háborúzni senkivel"

30/01/2024 17:25

| Szerző: Bárkay Tamás/Klubrádió

A kormányváltást nem egy közös massza fogja meghozni, hanem valódi alternatívák kooperációja – vallja Momentum régi-új elnöke.

2024. január 30. Megbeszéljük - részlet - 24.01.30. Donáth Anna
16:02
00:00

"Nálunk nincsenek bebetonozott helyek, nem egy embertől függ a közösség, amelynek folyamatosan változik a dinamikája. Ezt nyilván úgy is lehet értelmezni, hogy saját magunk ellen játszunk néha; Soproni tamás fogalmazott úgy egyszer: mi morális alapokon működünk, és sokszor olyan döntést is hozunk, ami a saját érdekeinkkel is szembe megy – de tisztán tudjuk a döntéseinket vállalni" – mondta a Megbeszéljükben Donáth Anna, a Momentum múlt héten megválasztott megválasztott új elnöke, aki 2021 novemberétől 2022 májusáig már betöltötte ezt a posztot.

A Demokratikus Koalíció kritizálásának okait firtató kérdésre kifejtette, hogy amikor a DK-t bírálta, nem csupán egy megállapítást tett, hanem abból következtetést is levont. Jelesül: ahhoz, hogy  kormányt tudjanak váltani, először is szembe kell nézniük azzal, hogy miért nem jön több ellenzéki választó a térfélükre.

"Azt vállaltam, hogy felépítünk egy ellenzéki alternatívát, ami azoknak is alternatíva, akiknek az össz-ellenzékiség nem az. Nem egy közös massza fogja meghozni ugyanis a kormányváltást, hanem valódi alternatívák kooperációja. Nem akarok háborúzni senkivel. Azt szeretném, ha nem egyetlen opció lenne, amit le akarunk tolni azoknak a torkán is, akik ebből nem kérnek, mert abból is csak egy újabb kétharmad lenne. Azokkal szeretnék szövetségre lépni, alternatívát felmutatni, akik az eddigi megoldáskészletből nem kértek" – tisztázta.

 
Donáth Anna. Forrás:
 Facebook
 

"Ahol a választási törvény gúzsba köt minket, ott nincs mozgásterünk, ott együtt kell és együtt is fogunk működni" – válaszolta Donáth a kérdésre, hogy volt-e, van-e, lesz-e tárgyalás a DK vezetőivel.

Donáth Anna szerint azokkal is meg lehet találni a kompromisszumot, akivel egyébként nem akar egy lapra kerülni. Ettől a kompromisszum még működhet. Nem kell a Demokratikus Koalícióval egy platformra kerülnöm ahhoz, hogy a közös cél érdekében koordináltan tudjunk indulni – akár polgármesterek koordinálásáról, akár egyéni választókerületekről legyen szó – a választási törvény ezt írja nekünk elő – mondta. De ahol nem vagyunk kötelesek mindent félretéve együttműködni – tette hozzá – ott nagyon fontos, hogy minden rendszerellenes embernek alternatívát adjunk.

Közölte: a megegyezés meg fog születni mindenhol, hiszen a választási rendszer erre kényszerít minket. Dobrev Klárával is lesznek megbeszélések. Erős kritikákat fogalmazott meg, de egy egy felelős vezető ettől még leül egy felelős vezetővel. Csak egyfajta beszélgetéstől zárkózik el: amikor uszító, gyűlölettel teli, gonosz eszméket valló párt vezetője akarja egyeztetésre hívni – szögezte le. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024.01.29., hétfő 17:15
Riporter: Bolgár György