„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev Klára: Mindenkit kikészít a vírus és az elszigeteltség

1/04/2021 17:15

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miután több mint négy héten át szenvedett a koronavírus okozta betegségtől, Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció politikusa a Klubrádióban beszélt arról, hogyan élte meg a betegséget, mit tanácsol a lakosságnak, és az általános helyzetről is kifejtette véleményét.

2021. április 01. Esti gyors - részlet 21.04.01. Dobrev Klára
20:02
00:00

Miután pozitív lett a koronavírus tesztje, azonnal karanténba vonult Dobrev Klára. Az Európai Parlament alelnöke a családjától elszigetelve, csak minimális kapcsolatot tartva igyekezett átesni a betegségen. Mint elmondta, az első két-három napban csak enyhébb tünetek jelentkeztek.

Ezt követően azonban kétoldali tüdőgyulladás következett lázzal, izomfájdalommal, ami 10 napra, de inkább két hétre ágynak döntötte. Dobrev felhívta a figyelemet arra, hogy a megfelelő gyógyszereket érdemes szedni már a betegség korai szakaszában is. Gyerekei is csak az ablakon keresztül láthatták, és édesanyja főzött rá.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
 
Dobrev KláraFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Azt kell elfogadni, amit az Európai Gyógyszerügynökség ajánl, nem azt, amit Szijjártó

Dobrev azt tanácsolja mindenkinek, hogy lehetőleg az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinát adassák be maguknak. Ezekből az oltásokból áprilisban várhatóan nagy mennyiség érkezik majd az országba. Azt is hozzátette, hogy "közel másfél millió adag nyugati oltás porosodik raktárakban", nyomást kell gyakorolni a kormányra, hogy hozzáférhetővé tegyék ezeket. "Azt kell elfogadni, amit az Európai Gyógyszerügynökség ajánl, nem azt, amit Szijjártó Péter külügyminiszter" – tette hozzá.

Amikor elkezdődött az oltás, kifejezetten az volt a javaslat, hogy a Pfizert kapják azok akiknek összetett betegeségük van, ehhez képest a háziorvosokhoz nem jut el ez az oltóanyag. "Húszezer ember halt meg, ez rengeteg" – mondta, hozzátéve, hogy jelentős részüket meg lehetett volna menteni.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük...
21.04.01. 17:15
Riporter: Bolgár György